Izsiljevanje na osnovi video klepeta: "sex-scam"

17.3.2014

Klepetanje preko spletne kamere je priljubljena oblika komunikacije. Uporaba aplikacij z video klepetom za pametne telefone in tablice (npr. Skype in Google Hangouts) je še posebej priljubljena, kadar ljudje potujejo. Z video klepetom je prav tako lažje vzdrževati romantična razmerja na daljavo, ohranjati stike z oddaljenimi prijatelji ali ga uporabljati za vsakdanji klepet. Žal se pogosto izrablja tudi za namene spletnega ustrahovanja in izsiljevanja.

Že nekajkrat smo slišali za incidente izsiljevanja uporabnikov video klepeta zaradi občutljivih video vsebin. Poleg odraslih najdemo med žrtvami tudi najstnike. Prevara običajno poteka po istem vzorcu: oseba stopi v stik z žrtvijo preko družabnih omrežij (npr. Facebooka) in osebo prepriča na »domnevno« zaseben video klepet s spletno kamero. Storilec je lahko tudi »prijatelj« žrtve. Med video klepetom oseba spodbuja žrtev, da se sleče pred kamero, izvaja spolne aktivnosti nad seboj ipd. Žrtve so prepričane o svoji varnosti, saj so storilci kaznivega dejanja pogosto prijatelji, ali se spolnim aktivnostim tudi sami pridružijo. Žrtve tako pogosto pozabijo, da klepetalnica ni varen zasebni prostor. Oseba, s katero se pogovarjamo, lahko kadarkoli naredi zaslonski posnetek video klepeta, ali ga celo posname.

Kmalu zatem – grdo presenečenje: storilci se že zelo kmalu po video klepetu (ali celo med tem) ponovno obrnejo na žrtev in razkrijejo svoje podle načrte. Od žrtve zahtevajo denarno plačilo ali žrtev prisilijo v nova ponižujoča dejanja. Žrtvi grozijo, da bodo ponižujoče posnetke objavili na družabnih omrežjih ali video straneh (npr. Youtube), ali pa, da bodo posnetke poslali neposredno prijateljem/staršem. Storilci tako skušajo uveljavljati svojo moč nad žrtvami, da izpolnijo njihove zahteve. Pri tem igrajo na karto strahu in sramote, posmehovanja žrtvi (spletno ustrahovanje), če bi prišlo do objave njenih posnetkov na spletu.      

Mednarodna prevara

To obliko izsiljevanja uporabljajo tudi velike mednarodne prevarantske tolpe. Policija svari predvsem pred razširjenim "Sex Trap Webcam", v Nemčiji in Avstriji so zabeležili že kar nekaj prijav. Za to vrsto prevare je značilno, da so preko družabnih omrežij kontaktirani predvsem moški. Privlačna in spogledljiva dekleta jih povabijo na flirtanje preko video klepeta. Kot že prej omenjeno, se žrtev običajno pred kamero sleče ali izvaja spolne aktivnosti. Če na to pristanejo in to tudi storijo – so ujeti. Kmalu zatem žrtev kontaktirajo s pomočjo spremenjenega računalniškega glasu, ki zahteva plačilo denarja preko denarnih storitev, kot je Western Union, ali pa bodo posnetke žrtve javno objavili. Storilci običajno te posnetke naložijo na Youtube, v naslovu in opisu videa pa zapišejo čim več informacij o žrtvi. Posnetek sprva določijo kot »zaseben« in povezavo do njega pošljejo žrtvi, kar ustvarja še večji pritisk na žrtev.  

Kaj lahko žrtev stori?

Če postanete žrtev »sex-scam« prevare je bistveno, da skušate ostati mirni in se ne odzovete na zahteve izsiljevanja. Plačilo ne bo preprečilo objave – nasprotno, storilci bodo čedalje bolj zahtevni, izsiljevanje pa se pogosto nikoli ne ustavi. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ukrepati, če se znajdete v tem položaju:

  • Zagotovite dokaze! Zagotovite ustrezne dokaze, da lahko dokažete prevaro: zaslonski posnetek računa prevaranta, dnevnik klepeta in e-poštnega prometa.
  • Prekinite stik! Takoj izbrišite ali odstranite izsiljevalca iz seznama prijateljev ali stikov. Ne pustite se prepričati v ponovni spolni klepet preko videa.
  • Prijavite prevarante! Administratorjem družabnega omrežja takoj prijavite uporabniški račun izsiljevalca.
  • Poiščite pomoč! Če se ne želite o tem pogovarjati s svojo družino ali prijatelji, je na voljo kar nekaj brezplačnih in anonimnih svetovanj, na katere se lahko obrnete (npr. TOM telefon).
  • Nastavite Googlovo opozorilo za vaše ime! Tako boste obveščeni o vsakem novem videu ali vsakem novem izdelku z vašim imenom.
  • Zavedajte se svojih pravic! Nihče ne sme brez vašega dovoljenja objavljati na internet slik ali posnetkov, ki vas kakorkoli izpostavljajo.
  • Če ste mlajši od 18 let: 176. člen Kazenskega zakonika določa, da je vsako pornografsko ali drugo seksualno gradivo, ki vključuje mladoletne osebe, kaznivo. 
  • Vključite policijo! Kazenski pregon takšnih izsiljevalskih prevarantov je možen samo na podlagi prijave.
  • Opozorite druge! Če imate to možnost, opozorite prijatelje in znance, da ne bodo tudi oni postali žrtev te prevare.

 

Uporabljajte zdrav razum

Pri uporabi interneta, še posebej raznih klepetalnic, je zmeraj dobrodošla neka mera zdravega razuma. Če sogovornik zelo hitro predlaga nedolžen video klepet, se lahko to zdi zabavno. Vendar pa pozor, ko vas nekdo prosi, da se pred kamero slečete, se morajo vklopiti vsi alarmi in morate klepet nemudoma prekiniti. 

Vir: Saferinternet.at.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV