Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Je moj otrok dovolj zrel za družabna omrežja?

25.5.2015

Strokovnjak za spletno varnost, Peter Andrada, je na podlagi svojega sodelovanja s starši ustvaril kratek »test« oziroma sklop treh vprašanj, na katera si kot starši lahko poskušate odgovoriti, ko ste postavljeni pred dilemo, ali je vaš otrok pripravljen in dovolj zrel, da si ustvari uporabniški račun na družbenem omrežju.

  1. Ali je lahko moj otrok za nekaj ur sam doma?
  2. Ali se lahko moj otrok v javnosti samozavestno pogovarja z neznancem? Natančneje: Ali lahko moj otrok vljudno preusmeri zanimanje in prekine verbalen stik z neznancem, ki ga ogovori v javnosti?
  3. Ali lahko moj otrok prestane 'test samozaupanja'?

Tako imenovani test samozaupanja je Andrada razvil kot orodje za postavitev izhodišča posameznikovih močnih točk. Staršem svetuje, da začnejo z vprašanjem, ki ga postavijo otroku – naj našteje tri stvari, ki jih rad počne in je pri tem dober. Te tri stvari so lahko npr. šport, hobi, umetnost ali povezovanost z določeno subkulturo, posebnim interesom, kot so npr. ljubitelji neke serije, igre (npr. Minecraft), socialne spretnosti, najljubši šolski predmet …

Pomembno je, da otrok prestane celoten test, torej, da lahko na vsa tri zgornja vprašanja pozitivno odgovorite. Splet je za otroka velik, neznan prostor, za to je pomembno, da je nanj pripravljen. Otrok mora biti dovolj zrel, da bo znal prepoznati nevarnosti in se jih ubraniti.

Pomembno je tudi, da se z otrokom o nevarnostih na spletu pogovarjate, se skupaj učite varne uporabe spleta in pravilnega vedenja na družabnih omrežjih. Vi ste starš in vi ste odgovorni za svojega otroka, zato je pomembno, da vi tudi postavljate pravila.

 

VIR: FamilyOnlineSafetyInstitute.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.