JOMO – veselje, da bomo nekaj zamudili

21.8.2018

JOMO je izraz, ki je popolno nasprotje izrazu FOMO (strah pred tem, da bomo nekaj zamudili – fear of missing out). JOMO pomeni veselje, da bomo nekaj zamudili (joy of missing out) in se trudi najti ravnovesje med dejansko potrebo in potrebo, kot si mislimo, da jo imamo. 

Strah pred tem, da bomo nekaj zamudili, če ne bomo ves čas spremljali dogajanja na svojih elektronskih napravah, je nekaj, o čemer se vse več govori. Ljudje imamo občutek, da ves čas potrebujemo svoje naprave. A to, da kaj izpustimo, je lahko tudi zelo dobro za nas. Kako to storimo?

1. Moramo se zavedati, da imamo težavo

Že zgolj, če imamo pametni telefon, smo nagnjeni k temu, da nas bo zasvojil in da bomo brez njega težko zdržali. Zavedati se moramo, da so pametni telefoni postali že nepogrešljiv del našega življenja.

2. Beležimo si (lahko tudi v mislih) uporabo digitalnih naprav

Poskusimo razmisliti o svojih digitalnih navadah. Podobno kot mnogi beležijo vnos hrane in se na tak način držijo diete, lahko storimo tudi pri digitalnih napravah. Spremljajmo svojo uporabo naprav, a ne razmišljajmo o JOMO kot o odrekanju, ampak kot o sestavnem delu zdravega, uravnoteženega načrta prehranjevanja za možgane.

3. Znižajmo pričakovanja drugih ljudi

Nekateri ljudje se na sporočilo ali na klic odzovejo takoj, drugi pa si vzamejo čas. Težava je, da imajo prijatelji in kolegi nekatera pričakovanja in se čudijo, če ne odgovorimo hitro. Znižajmo pričakovanja drugih ljudi, naj nas ne vežejo na to, da bomo ves čas preverjali e-pošto in sporočila.

4. Počnimo stvari z namenom

Pogosto se znajdemo v položaju, ko zapravljamo čas s telefonom v roki ali pred računalniškim zaslonom in ne počnemo ničesar konkretnega. Spremenimo to. Vse, česar se lotimo, naj ima neki namen.

5. Zavedajmo se, da krivda leži tudi v tehnološki industriji

Tehnološki produkti so zasnovani tako, da nas zasvojijo in pritegnejo k nadaljnji uporabi, saj imajo od tega podjetja koristi.

Vir: New York Times, 12.7.2018 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV