Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kaj ljudje še vedno vidijo potem, ko ste jih blokirali

26.10.2015

Ustrahovanje, spam sporočila ali prekinitev razmerja – veliko je razlogov, zakaj na spletu blokiramo ljudi. Glede na platformo, ki jo uporabljate, so posledice različne, vendar je splošno pravilo, da z blokiranjem uporabniku onemogočite komunikacijo z vami. Toda ko kliknete gumb za blokiranje na Facebooku, Instagramu, Twitterju ali WhatsAppu, ne pomeni, da sta popolnoma skriti pred uporabnikom.

 

Facebook

Od vaših splošnih nastavitev zasebnosti je odvisno, če lahko nekdo, ki ste ga blokirali, v rezultatih iskanja najde vaš profil. V primeru, da je oseba prijavljena v Facebook in klikne na povezavo do vašega profila, bo dobila sporočilo o napaki. Čeprav vam oseba, ki ste jo blokirali, ne more pošiljati sporočil, boste še vedno lahko videli pretekle pogovore (razen, če jih izbrišete). Strokovnjaki pravijo, da je v primeru, ko ste na spletu ustrahovani ali nadlegovani najbolje, da hranite dokaze v primeru prijave.

Facebook pravi: »Imejte v mislih, da z blokiranjem morda ne boste preprečili vse komunikacije ali interakcije kot na primer v aplikacijah ali skupinah.«

Instagram

Blokiranje na Instagramu ne pomeni, da bodo komentarji in všečki osebe odtranjeni z vaših fotografij ali videov – te morate ročno izbrisati. Če všečkate ali komentirate fotografije ali posnetke druge osebe, bo blokirana oseba lahko videla te objave, če je račun javen. Blokirana oseba, prijavljena v Instagram, bo še vedno lahko videla vaše videe in fotografije, razen v primeru, da je vaš račun zaseben.

Instagram pravi. » Zasebne objave, ki jih delite na družabnih omrežjih, so morda lahko vidne javnosti – odvisno od vaših nastavitev zasebnosti na teh omrežjih.«

»Na primer: objava, ki je na Instagramu nastavljena na zasebno in jo delite na Twitterju,  bo lahko vidna ljudem, ki lahko vidijo vaše objave na Twitterju.«

Twitter

Kot na Instagramu, so tudi na Twitterju nastavitve računov privzeto javne. To pomeni, da če ne boste zaščitili vaših tweetov, bo oseba, tudi če jo blokirate, še vedno lahko videla vaš račun, kadar ni prijavljena na Twitter. Čeprav blokiranje osebe na Twitterju pomeni, da ji avtomatsko prenehate slediti, pa še vedno lahko dostopate do njenega profila in vidite njene objave.

Twitter pravi: »Vedite, da lahko odstranitev zaščite s tweetov povzroči, da prej zaščiteni tweeti postanejo javni.«

WhatsApp

V primeru, da blokirate osebo, bodo pretekli pogovori ostali v aplikaciji, tako kot tudi njihova številka. Prav tako bodo tudi na njihovih telefonih ostali vaši kontaktni podatki. V primeru, da vas skrbi, da bi njihove klice ali sporočila prejemali zunaj aplikacije, boste morali blokirati njihovo številko. Več o blokiranju številke pa lahko izveste pri vašem mobilnem operaterju ali blagovni znamki vašega mobilnega telefona.

Blokirana oseba ne more zagotovo vedeti, da ste jo blikorali. Sporočila, ki vam jih pošilja, se ne bodo prikazovala na vašem telefonu in vam ne bodo nikoli dostavljena.

WhatsApp pravi: »To smo namenoma naredili dvoumno, da bi zaščitili vašo zasebnost, kadar nekoga blokirate.«

 

Vir: BBC

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.