Kaj se zgodi s Facebook računom po naši smrti?

23.10.2018

Čeprav skoraj vsa družabna omrežja ponujajo nekakšno možnost prijave smrti uporabnika, so te funkcije večinoma neznane. Facebook pa je eno od redkih, ki priznava smrt uporabnika, ga označi za pokojnega ter omogoča dostop, do računa z namenom, da bi se ga lahko spominjali. Po drugi strani večina drugih družabnih omrežij račun po daljšem času neaktivnosti celo zapre.

Kaj se zgodi z našim Facebook računom, ko umremo? Številna družabna omrežja smrti uporabnika ne priznavajo na takšen način kot to počne Facebook. Facebook nam namreč ponuja možnost t. i. spominjanja (memorialization). To možnost najdemo v Facebookovem Središču za pomoč, v razdelku Memorialized Accounts, ki pa ni dostopen v slovenščini. Če želimo, da Facebook račun nekoga označi kot pokojnega, je treba poslati zahtevo, za katero pa je potreben dokaz, kot je potrdilo o smrti.

Težava je v tem, da lahko to stori kdorkoli, ki ima dostop do takšnega potrdila, kar je posebno neprijetno za najbližje. Facebook je prav tako prejemal pritožbe glede nezadostnega preverjanja, potrebnega za to, da se uporabnik označi kot pokojni, pri odpravljanju te pomanjkljivosti pa je bil dosežen le majhen napredek.

Po drugi strani pa je težava pri ostalih družabnih omrežjih, da posebnega načina za spominjanje na umrlega uporabnika nimajo ali pa so ti načini izjemno zakriti in neznani. V večini primerov se račun označi kot neaktiven ali pa se ga celo dezaktivira.

Vir: Mashable, 29.8.2018 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV