Kaj smo v letu 2017 najpogosteje »googlali«?

7.8.2018

Eurobasket in zmaga naših košarkašev sta v Sloveniji nedvomno zaznamovala leto 2017. To je jasno tudi, ko pogledamo najpogostejša slovenska iskanja v Googlu, saj je Eurobasket na prvem mestu, na drugem in na tretjem pa mu sledita košarkarja Goran Dragić in Luka Dončić. Ljudje po svetu nasploh pa so lani najpogosteje iskali hurikan Irma.

Z orodjem Google Trends lahko raziščemo trende najpopularnejših iskanj po državah ali po svetu na splošno. Tako lahko primerjamo države med seboj in vidimo, kaj je bilo v določenem letu uporabnikom interneta najbolj zanimivo. Slovence je v drugi polovici leta 2017 zajela košarkaška mrzlica, kar je opazno tudi pri najpogostejših Googlovih iskanjih.

Kaj smo v lanskem letu Slovenci najpogosteje »googlali«?

Najbolj priljubljena splošna iskanja so bila obarvana popolnoma košarkaško – na prvem mestu je Eurobasket, na drugem mestu Goran Dragić in na tretjem Luka Dončić. Tudi med najpogosteje iskanimi dogodki je prvi Eurobasket, sledita mu EMA in Wimbledon. Med najpogosteje »googlanimi« osebami so na prvih treh mestih prav tako osebe iz sveta košarke. Prvi je Goran Dragić, drugi Luka Dončić in tretji Igor Kokoškov. Trije najbolj iskani filmi so bili It, Dunkirk in Fast and Furious 8, najbolj iskani glasbeniki Lil Peep, Miki Šarac in Chris Cornell, največ zanimanja med zabavnimi televizijskimi oddajami pa so vzbudile Parovi, Zvezde plešejo in Kmetija.

Kaj pa na svetu na splošno?

Svetovno gledano so bila najpogostejša iskanja precej drugačna. Eurobasket ni požel toliko zanimanja kot pri nas, saj ga ni na seznamu 10 najpogosteje iskanih športnih dogodkov. Športni dogodek, ki je najbolj zanimal ljudi v lanskem letu, je bil Wimbledon, takoj za njim pa Super Bowl. Na splošno so ljudje najpogosteje »googlali« Hurricane Irma, na drugem in tretjem mestu pa sta iPhone 8 ter iPhone X. Med osebami je na prvem mestu Matt Lauer, na drugem Meghan Markle in na tretjem Nadia Toffa. Velika razlika je tudi v TV serijah, saj smo Slovenci najpogosteje »googlali« resničnostne oddaje, ki so pri nas precej priljubljene. Zemljani na splošno pa smo med TV serijami, prej kot kakšnega od resničnostnih šovov, poiskali igrane televizijske serije; na prvem mestu je serija Stranger Things in na drugem 13 Reasons Why.

Zanimiva »How to« iskanja

Ker zelo radi iščemo tudi kako neko stvar narediti, je Google Trends pripravil posebno kategorijo, ki nam prikazuje katera »How to« vprašanja smo lani najpogosteje iskali.

1. How to make slime? (Kako narediti sluz?)

2. How to make solar eclipse glasses? (Kako narediti očala za sončni mrk?)

.

.

6. How to watch solar eclipse? (Kako opazovati sončni mrk?)

.

.

10. How to lose belly fat fast? (Kako hitro izgubiti maščobo na trebuhu?)

Google pa je pred časom razvil tudi posebno stran, ki nam prikazuje ravno najbolj iskana »How to« vprašanja.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV