Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Kako na Instagramu odstraniti geo-oznake?

24.8.2015

Ker je Instagram ena najbolj priljubljenih aplikacij, je pomembno, da jo znajo otroci in mladostniki varno uporabljati. Pomembno je, da jih starši opozorite na nevarnosti in jim pomagate zaščititi njihove osebne podatke.

Predstavljamo postopek, kako na Instagramu odstranimo geo-oznake iz fotografij in tako poskrbimo za otrokovo varnost.

Zakaj odstraniti lokacijske oznake (geo-tags)?

Zavedajte se, da z označevanjem svoje lokacije drugim omogočite, da vidijo, kje točno se nahajate vi ali vaš otrok v primeru, da razpolaga z uporabniškim računom na Instagramu. Če otroci pogosto objavljajo iz krajev, kjer se nahajajo, na primer v šoli, bodo ljudje točno vedeli, kje najti vašega otroka.

Ko otroku pojasnite, zakaj je to tako pomembno, pojdite skupaj z njim skozi opisane korake in odstranite lokacijske oznake.

Kako izklopiti geooznačevanje?

  1. Odprite Instagram in pojdite na svojo profilno stran. Pod vašim imenom so prikazane štiri ikone. Kliknite na tretjo ikono, ki je v obliki solzice. (Če je solzica še vedno siva, pomeni, da so lokacijske oznake že izklopljene!)
  2. Če se prikaže zemljevid, pomeni, da je vaša lokacija trenutno v skupni rabi. Zemljevid prikazuje vaše slike in število le-teh, ki ste jih dali v skupno rabo iz določenih lokacij. Da bi geooznačevanje onemogočili, kliknite zgoraj desno in izberite »Edit«. Številke bodo spremenile barvo.
  3. Zdaj se dotaknite slike, nato ponovno izberite »Edit«. Slike s te lokacije bodo zapolnile zaslon s kljukicami, ki kažejo na lokacijske oznake.
  4. Sedaj se dotaknite  »Diselect All«, da odstranite vse lokacijske oznake.
  5. Kliknite »Done«. Potrditi boste morali izbiro, da želite iz svojih slik trajno odstraniti geooznake.
  6. Izberite »Confirm«, da ostranite vse oznake. To na vaš profil ne bo vplivalo na kakršen koli drug način.

Izklop geo-oznak je enostaven in zelo pomemben. Gre za konkreten korak, s katerim skupaj s svojim otrokom poskrbite, da so mesta, kjer se nahaja, skrita pred neznanci.

VIR: Fosi

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.