Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako na pameten način zavarovati otroka pred spletnimi napadalci

18.10.2017

V današnjem svetu, prežetem s tehnologijo, je vse težje zavarovati otroka pred vsemi tveganji, ki ga lahko doletijo. Vsakega starša skrbi, da bi otrok postal tarča spletnega nadlegovanja s strani odrasle osebe. Na srečo se v resnici precej redko zgodi, da odrasla oseba vzpostavi stik z otrokom, še posebej z nameni spolne zlorabe. Kljub temu je potrebno na spletu ravnati previdno in na pameten način poskusiti zavarovati otroke.

Otroka je o potencialnih tveganjih na internetu treba informirati, a ne smemo vzbujati pretiranega strahu. Z njim se je o varnosti na spletu treba pogovoriti, jasno mu je treba razložiti, da ga lahko preko spleta kontaktira odrasla oseba, ki bi želela pridobiti osebne informacije ali fotografije. A treba je tudi poudariti, da ga ni treba biti ves čas strah.

Prvi nasvet staršem za preprečevanje tveganj na spletu je, da naj imajo nadzor nad tem kaj otrok na internetu počne. Starši naj otroka sprašujejo, katere aplikacije in igre uporablja, določijo naj pravila in čas uporabe. Eno izmed pravil naj bo prepoved uporabe telefona in tablice v svoji sobi. Bodite pozorni na to, s kom se otrok preko družabnih omrežij, iger ali klepetalnic pogovarja.

Preden otroku zapovemo, da se ne sme pogovarjati z neznanci, mu moramo razložiti osnovne informacije o zasebnosti na internetu. Poudariti moramo, da na internetu ne sme deliti svojih osebnih podatkov, kot so telefonska številka, domači naslov ali celo priimka z nekom, ki ga ne pozna. Prav tako jih moramo opozoriti na t. i. digitalni odtis, se pravi, da naj pazi kaj objavlja, naj vsebine in fotografije ne bodo spolne. Na koncu mu moramo pojasniti, da oseba, ki nas sprašuje po golih fotografijah ni naš prijatelj, ne glede na to, kako »kul« deluje.

Če pa je že prišlo do tega, da je našega otroka prek spleta kontaktirala odrasla oseba s slabimi nameni, moramo stvar jemati zelo resno. Otrok se bo morda zaprl vase in o tem ne bo govoril, a moramo biti pozorni na njegovo obnašanje. Če ugotovimo, da je do nadlegovanja brez dvoma prišlo, zberimo dokaze (posnetek zaslona), se pogovorimo z otrokom, osebo blokiramo ter zadevo prijavimo policiji in platformi, na kateri se je to zgodilo.

Vir: Common Sense Media, 25.7.2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.