Kako ohraniti otrokovo spletno varnost med poletjem?

30.6.2016

Poletje je čas, ko so otroci doma in imajo več prostega časa kot med šolskim letom – to pa pomeni tudi več časa preživetega na spletu, ob igranju iger in uporabi družbenih omrežij. Zato je smiselno poznati nekaj osnovnih nasvetov, da bi jih seznanili ne le s pozitivnimi platmi spleta temveč tudi z možnimi tveganji.

Klepet o spletu

Je kdo od vaših prijateljev objavil kaj zabavnega/neprimernega/žalostnega na katerem od družabnih omrežjih, ki jih uporabljate? Pokažite to svjemu otroku in mu razložite svojo reakcijo in mnenje o objavi. Vprašajte tudi otroka, kaj meni o tej objavi. Postavljajte podvprašanja, kot denimo, kaj bi si o tem mislil bodoči delodajalec ali pa, ali je otrok spremenil že kdaj mnenje o kom, zaradi kakšne objave na internetu. Ko se pogovor razvije, povprašajte tudi o objavah otroka in ali jih obžaluje – povejte mu, da je pomembno, da so objave pozitivne in resnične, saj s tem ustvarja svoj digitalni ugled, ki mu v prihodnosti ne bo v breme.

Vprašajte otroka za nasvet

Ko bo otrok svoj čas preživljal za igralno konzolo ali na Snapchatu, ki ga vi ne obvladate, se ne vdajte – vprašajte otroka, naj vam razloži, kaj počne. Tak pozitiven odnos bo vodil tudi v pozitiven pogovor o tem, kako se otrok povezuje z drugimi prek družbenih omrežij oz. z igranjem iger. Povprašajte, s kom se povezuje in ali je preveril nastavitve zasebnosti. Imejte v mislih, da je mladostnikom spletna komunikacija ključna pri socializaciji, zato je ne obravnavajte kot nepomembne.

Čas za premor

Z otrokom sklenite sporazum o kratkih premorih od tehnologije, ki se jih držita vsi– začnete lahko že z eno uro. V tem času nihče ne sme uporabljati mobilnih telefonov, igralnih konzol, računalnikov, televizije in druge elektronike. Tisti, ki pravilo prekrši, se mora oddolžiti, denimo z domačimi opravili, kot je kuhanje večerje ali čiščenje. Čas premora podaljšujte dnevno in ugotovili boste, da bodo vaši dnevi bolj produktivni.

Načrtujte prihodnost

Razložite otroku, da spletna prisotnost ni nujno slaba, celo nasprotno. Akademska oz. profesionalna spletna prisotnost je danes nujna, celo univerze se odločajo za ustvarjanje digitalnih portfolijev. Podobno lahko pomagate storiti tudi otroku – sploh če je že opravljal priložnostna dela. Portfolio lahko skupaj objavite na družbenih omrežjih oz. platformah, ki so posebej usmerjene v to, kot je npr. LinkedIn. 

Podobno je tudi s kreativnostjo – splet ponuja številne možnosti za ustvarjanje in razvijanje ustvarjalnosti, kot je denimo ustvarjanje lastnih Youtube videov, kreativno obdelovanje fotografij, pisanje in objavljanje leposlovnih ali poljudnih besedil, ustvarjanje bloga, sodelovanje v interesnih skupnostih na spletu, izdelava lastne spletne strani ipd. Pomembno je, da otrok pozna oz. ve, da mu splet to ponuja, seznanite pa ga tudi z drugo platjo, predvsem pa z nastavitvami in principi varovanja zasebnosti.

Vir in foto: http://www.connectsafely.org/5-tips-for-keeping-your-teen-safe-online-this-summer/

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV