Kako otroka pripraviti na soočenje s spletnim ustrahovanjem?

2.2.2016

V treh korakih si bomo ogledali, kako otroke pripraviti na soočenje s spletnim ustrahovalcem, tako v vlogi žrtve kot tudi priče. S pogovorom in rednim spremljanjem te teme, lahko otroku pomagate omiliti bolečino, ki jo povzroči spletno ustrahovanje, in ga usmerjate, da bo vedel, kaj naj stori in na koga naj se obrne.

  • Kdaj ukrepati?

Kako se odzvati na spletno ustrahovanje? Prvi korak je, da poskrbite, da ga bo vaš otrok znal prepoznati, ko se bo znašel v takšni situaciji. Če je otrok tarča ustrahovanja, ga bo občutil kot občutek slabosti v trebuhu ali kot bolečino, sram ali ponižanje, ki ga je sprožil ustrahovalec. Vendar je otroka potrebno naučiti, kako prepoznati spletno ustrahovanje, tudi kadar se dogaja drugim – priče, ki ukrepajo, so po navadi najboljši način, kako se zoperstaviti ustrahovalcu. Otroka poučite o razliki med hecanjem in zasmehovanjem/zbadanjem ter o razliki kaj pomeni smejati se z nekom in smejati se na tuj račun. Vzbudite mu občutek empatije, kako se postaviti v vlogo nekoga drugega, da bo sposoben prepoznati, kdaj potrebujejo pomoč tudi drugi.

  • Vzpostavljanje zaupanja vrednih vezi z odraslimi

Pogosto je za zajezitev spletnega ustrahovanja potrebno vplesti odrasle osebe. V primeru, da se otrok obrne na odraslo osebo, ki situacije ne jemlje resno ali pa s svojo reakcijo pretirava, je velika verjetnost, da se bo situacija poslabšala, saj lahko žrtev dobi občutek brezupnosti ali obžalovanja. Zato je pomembno, da prepoznate odgovorne odrasle, ki jim vi in vaš otrok zaupate, da se bodo pravilno odzvali v primeru spletnega ustrahovanja. Zaupanja vredni odrasli so tisti, na katere se lahko vaš otrok obrne, kadar ga kaj muči. Takšni odrasli ga bodo poslušali, mu pomagali in stali ob strani, ko bo otrok sam ukrepal ali pa bodo ukrepali sami, če bo to potrebno. Biti priča nesramnemu vedenju na spletu je lahko pretresljivo, tako za žrtev kot za priče. Pomagajte otroku oblikovati načrt h komu se lahko zateče po pomoč.

  • Vaja dela mojstra

Zdaj, ko vaš otrok lahko prepozna spletnega ustrahovalca in ve, kateri so zaupanja vredni odrasli, je dobro, da skupaj preučite scenarijev. To je še posebej pomembno za mlajše otroke, saj jim bo pomagalo graditi samozavest, ki jo bodo potrebovali, ko bo potrebno ustaviti spletnega ustrahovalca. To ni enostavno narediti, tudi za odrasle ne – zato bodite potrpežljivi in otroku pomagajte pri učenju. Zamislite si nekaj scenarijev spletnega ustrahovanja in naj otrok vadi tako v vlogi žrtve kot tudi priče. Ali vaš otrok prepozna prve znake spletnega ustrahovanja? Se lahko postavi zase in za svoje vrstnike? Ali ve, na katere odrasle osebe se lahko obrne in jih prosi za pomoč? Z nekaj vaje lahko otroku pomagate, da bo znal storiti pravo stvar, ko se bo postavil zase ali pomagal drugim.

Vir: Fosi

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV