Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kako ugotoviti, če kdo brska po vašem Gmailu?

31.1.2014

Vaš Gmail račun verjetno vsebuje nekatere občutljive informacije – e-pošto prijateljev in družinskih članov, informacije o računih za druge storitve, slike, in še veliko drugega. Kaj pa, če je nekdo drug brskal po vašem računu? Na srečo Google ponuja orodje s katerim lahko to preverite.

Najprej se je potrebno vpisati v vaš G-mail račun. Ko ste v vašem Nabiralniku (angl. Inbox), pojdite čisto na konec strani, kjer boste v desnem spodnjem kotu našli povezavo Podrobnosti (angl. Details).

Kliknite na povezavo in odprlo se vam po pojavno okno, ki vam bo prikazalo aktivnosti v tem računu. Zapisanih bo zadnjih deset vstopov v vaš Gmail račun, na kakšen način je bilo dostopano do računa (preko brskalnika, mobilnega telefona ipd.), IP naslov in kraj dostopa. Ali gre dejansko za vaš IP naslov, lahko uporabniki Windowsa preverite tako, da kliknete na Start in v iskalno polje vnesete Ukazni poziv. Ob kliku na Ukazni poziv se vam odpre novo okno, kjer vpišete "ipconfig" in pritisnete enter, tako se vam izpišejo vaši fizični naslovi (IP).

 

Če se vam zdi karkoli sumljivo, vam priporočamo, da takoj spremenite vaše geslo. Za dodatno varnost lahko poskrbite tudi tako, da imate vklopljeno možnost "Prikaži opozorilo za nenavadno aktivnost", kot kaže zgornja slika. 

 

Vir: TechHive.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.