Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Kalifornija bo prva uzakonila "stikalo smrti" na pametnih mobilnih telefonih

13.5.2014

Kalifornijski senat je sprejel osnutek zakonodaje, ki bo od proizvajalcev pametnih mobilnih telefonov zahtevala vgradnjo tako imenovanega "stikala smrti" (angl. "kill switch"). Pri sprejemanju osnutka zakonodaje sta imeli prste vmes tudi podjetji Apple in Microsoft, saj verjameta, da bi uporaba tovrstnega stikala pripomogla k zmanjšanju kraje mobilnih naprav širom sveta. Če bo predlog osnutka zakonodaje postal zakon, bodo prej ali slej s stikalom smrti opremljeni vsi pametni telefoni, tudi pri nas. 

Osnutek zakonodaje določa, da bodo morali vsi mobilni telefoni, ki bodo naprodaj v ameriški zvezni državi Kalifornija, vsebovati tako imenovano "stikalo smrti" do julija prihodnje leto. STikalo smrti sicer temelji na osnovi večjega števila varnostnih programskih orodij. V primeru, da bo uporabnik izgubil telefon ali mu ga bodo ukradli, bo lahko s pomočjo s stikalom povezane spletne strani poiskal svoj telefon, ga oddaljeno zaklenil in z njega celo izbrisal vse podatke in nameščeno programsko opremo. S tem upajo, da bo kraja mobilnih telefonov za nepridiprave postala manj mamljiva.

Uporaba stikala bo relativno enostavna, stikalo se bo aktiviralo ob prvem zagonu mobilnika, za uporabo pa bo potrebna le brezplačna registracija. 

V Sloveniji lahko tovrstno zaščito na pametnih telefonih pričakujemo, če se bo v Kaliforniji to izkazalo za učinkovito. V tem primeru lahko pričakujemo, da bodo vodilni proizvajalci začeli množično vgrajevati stikalo smrti še v pametne mobilne telefone, ki bodo namenjeni še ostalim trgom po celem svetu, torej tudi na evropskem trgu. 

Vir: Računalniške novice, Foto: Tech.firstpost.com.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.