Kriminal pri igranju spletnih iger

26.10.2016

Kanadski center za varnejši internet Get cyber Safe svetuje igralcem spletnih iger, da so pozorni na naslednje načine, s katerimi vas lahko nepridipravi ogoljufajo med igranjem.

Vdor v uporabniški račun

Za številne igralce je klepetanje s soigralci zabaven način vključevanja v igričarsko skupnost. Klepetanje z neznanci pa prinaša številna tveganja, saj nekateri spletni zločinci želijo pridobiti vaše osebne podatke, da bi lahko vdrli v vaš osebni ali igralni račun. Temu se izognete tako, da s soigralci nikoli ne delite osebnih podatkov.

Phishing (ribarjenje)

Nekateri bodo poskusili pridobiti vaše osebne podatke, tako da se predstavijo kot legitimno podjetje, nato pa vam ponudijo igralni denar ali napredovanje v igri. V ta namen lahko uporabijo lažno spletno stran, s katero vam ukradejo geslo (in ostale občutljive podatke) ali pa zahtevajo plačilo za lažne storitve v igri.

Gold-farming

Spletni zločinci s povezovanjem slabo zaščitenih računalnikov v omrežje (t. i. botnet) ustvarjajo igralni denar ali katero drugo dobrino v igri. Tako pridelane virtualne dobrine vam nato poskušajo prodati, tako da zahtevajo podatke vaše kreditne kartice ali pa vas usmerijo na spletno stran tretje osebe, da sami opravite plačilo. Virtualnega denarja in dobrin ne kupujte od soigralcev, četudi se izdajajo za zaposlenega v dotični igri, temveč obiščite uradno spletno mesto igre, ki jo igrate.

Spletno nadlegovanje

Pri spletnih igrah je veliko tekmovalnosti, kar ne pomeni, da je treba tolerirati sporočila, ki so žaljiva. Tako imenovani troli ustvarjajo žaljiva sporočila z namenom, da prizadenejo soigralca, kar uničuje igralsko izkušnjo in skupnost.

Večina ustvarjalcev iger in skupnosti ne prizanašajo spletnemu kriminalu, zato ne dovolite, da vam uničijo zabavo. Izogibajte se ukanam nepridipravov in jih prijavite odgovornim.

Vir: Cybercrime in online gaming

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV