Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

LGBTQ mladostniki na spletu bolj izpostavljeni nevarnostim

18.7.2016

Splet omogoča pripadnikom posameznih skupnosti, da se povezujejo med sabo, a vendar je splet tudi sredstvo, prek katerega so ti pripadniki zlahka tudi nadlegovani. Ena od bolj ranljivih skupin je tudi LGBTQ skupnost.

Spletno nadlegovanje

Pripadniki LGBTQ skupnosti so pogostokrat bolj nadlegovani na spletu. Študija Gay, Lesbian & Straight izobraževalne mreže v ZDA je pokazala, da je kar 42 odstotkov pripadnikov omenjene skupnosti že imelo izkušnjo s spletnim nadlegovanjem in ustrahovanjem (kar je trikrat več od povprečja med ostalimi, ki niso gayi, lezbijke, biseksualne ali transpolne osebe). 27 % LGBTQ mladih pravi tudi, da se na spletu ne počutijo varno, drugi statistični podatki pa kažejo, da je 33% pripadnikov LGBTQ skupnosti na spletu že bilo spolno nadlegovanih.

Splet kot varno okolje

Sodeč po podatkih NoBullying.com in Human Rights Watch 42% LGBTQ mladih živi v sovražnem okolju, kjer niso sprejeti – več pripadnikov se zato ne počuti varno, med njimi je tudi več samomorov. Po drugi strani jim splet omogoča povezovanje, iskanje informacij in je sredstvo, s katerim se lahko izražajo. Statistični podatki kažejo, da LGBTQ mladostniki preživijo dnevno 45 minut več na spletu, kot ostali mladostniki. 73% jih pravi, da so na spletu bolj iskreni kot v realnem življenju in 50% ima vsaj enega dobrega virtualnega prijatelja (takih je le 19% ostalih mladostnikov). V preteklem letu je kar 62% pripadnikov LGBTQ skupnosti splet uporabilo za povezovanje z drugimi pripadniki, 14 % pa jih je prvič svojo LGBTQ identiteto razkrilo nekomu prek spleta.

Četudi raznovrstni družbeni mediji in aplikacije lahko ponudijo varno okolje (predvsem z omogočanjem anonimnosti), pa je potrebno biti previden tudi pri možnostih spletnega nadlegovanja in ustrahovanja.

Vir in foto: http://www.connectsafely.org/lgbtq-youth-face-higher-online-risks/

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.