Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Mac uporabniki: izogibajte se piratskim aplikacijam iz strani za izmenjavo datotek

10.3.2014

Uporabnike Applovih osebnih računalnikov Mac opozarjajo, da ne prenašajo piratske programske opreme iz (P2P) omrežij za izmenjavo datotek, saj so odkrili nove primere škodljive programske opreme.

Raziskovalci spletne varnostne programske opreme proizvajalca ESET so odkrili škodljivo programsko opremo, imenovano OSX/CoinThief, ki se širi preko »krekanih« verzij aplikacij (za katere uporabnik ne plača, ko bi moral), aplikacij, ki jih pogosto pridobijo tako, da zaobidejo Applove standardne varnostne nastavitve.

Trojan OSX/CoinThief okuži računalnike, ki uporabljajo Applove operacijske sisteme Mac OS X. Na okužen računalnik nato v brskalniku namesti škodljive dodatke, s pomočjo katerih lahko kradejo prijavne podatke (poverilnice) za dostop do Bitcoin spletnih borz in menjalnic.

Strokovnjaki za škodljivo programsko opremo iz ESET-a so odkrili, da se CoinThief pogosto širi preko P2P omrežij za izmenjavo datotek, v obliki piratskih verzij priljubljenih MAC OS aplikacij:

  • BBEdit – urejevalnik besedila;
  • Pixelmator – urejevalnik slik;
  • Angry Birds – igra, kjer igralci z uporabo frače izstrelijo ptice v tarče;
  • Delicious Library – program za evidentiranje knjig, filmov, glasbe in iger.

Hekerji v ozadju trojana CoinThief želijo pridobiti denar iz trenutno nemirnega stanja na trgu digitalnih valut kot je Bitcoin in zamajati stabilnost izmenjave datotek tako, da vdrejo v uporabnikove digitalne denarnice. Kot ugotavlja ESET, s tem, ko uporabniki naložijo piratske verzije programov, odvzamejo razvijalcem zaslužen prihodek, poleg tega pa ogrozijo svoje računalnike in finance.

Če uporabljate Macove računalnike, vam ESET priporoča, da svoj računalnik zaščitite s posodobljenimi protivirusnimi programi, in se skušate upreti skušnjavi, da na računalnik namestite piratsko programsko opremo. 

Vir in foto: Get Safe Online.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.