Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Messenger Kids po mnenju številnih strokovnjakov ni primeren za otroke

20.2.2018

Decembra je Facebook na trg v ZDA poslal aplikacijo Messenger Kids, ki predstavlja otroško različico priljubljene aplikacije Messenger. Kljub trditvam Facebooka, da so aplikacijo razvili z namenom, da jo bodo otroci s pomočjo staršev uporabljali na varen način, pa so se oglasili številni zagovorniki otrok, ki menijo, da družabna omrežja za otroke niso primerna.

Številne organizacije in posamezniki, ki se borijo za pravice in zaščito otrok, opozarjajo, da družabna omrežja niso primerna za otroke, obrnili pa so se neposredno na Marka Zuckerberga, ustanovitelja Facebooka in nove aplikacije Messenger Kids.

Pri Facebooku zatrjujejo, da so aplikacijo razvili skupaj s svetovalci in strokovnjaki za razvoj otrok in starševstvo, prav tako pa so pri nastanku aplikacije sodelovale mnoge družine in nacionalno združenje otrok in staršev (PTA). Otrokom želijo skupaj z njihovimi družinami nuditi najboljšo možno izkušnjo, poleg tega poudarjajo, da oglaševanja preko Messenger Kids ne bo. A mnogih organizacij in posameznikov te trditve ne prepričajo. Nekateri strokovnjaki menijo, da so otroci, mlajši od 13 let, premladi za razumevanje kompleksnosti družabnih omrežij, še posebno težavno je razumevanje zasebnosti na spletu, kaj se sme in kaj se ne sme objavljati ter kdo lahko dostopa do njihovih pogovorov, fotografij in videoposnetkov.

Vir: The Conversation, 30.1.2018

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.