Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Microsoft opozarja na phishing sporočila, ki v zadnjem času krožijo po elektronski pošti

10.4.2015

Microsoft opozarja, da so v zadnjem času po elektronski pošti ponovno začela krožiti phishing sporočila, ki zlorabljajo ime tega podjetja in so videti zelo avtentična in zaupanja vredna. Tovrstna sporočila omogočajo spletnim kriminalcem, da preslepijo uporabnika in ga navedejo k posredovanju osebnih podatkov, s katerimi jim lahko ukradejo denar ali identiteto.

Microsoft je zato pripravil nekaj nasvetov, s katerimi se lahko izognete marsikateri nevarnosti, ki preti na spletu:

  • Prezrite ali izbrišite neželena e-sporočila. Ne odpirajte ali odgovarjajte na e-poštna sporočila ali druga sporočila od ljudi, ki jih ne poznate in jim ne zaupate. Uporabite filter za neželeno pošto, s katerim lahko zmanjšate količino prejetih neželenih sporočil.
  • Bodite pozorni na prevare. Prepoznajte običajne lastnosti in oblike prevar. Alarmantna sporočila in obvestila o nevarnosti zaprtja vašega bančnega računa, obljube o denarju z malo ali nič truda, ponudbe, ki zvenijo preveč dobro, da bi bile resnične - vse to so znaki morebitnih prevar. Na takšna sporočila ne odgovarjajte.
  • Ohranite osebne informacije zasebne. Poskrbite za varnost svojega bančnega računa, kreditne kartice in drugih osebnih podatkov. Razkritje teh podatkov napačnim ljudem jim lahko odpre vrata za krajo identitete. V kolikor zaupanja vredno podjetje zaprosi za vaše osebne informacije preko e-pošte, ne odgovarjajte, temveč vzpostavite stik s podjetjem neposredno.
  • Ne uporabljajte preprostih gesel. Večino gesel "zlomijo" računalniški programi in ne ljudje. Za boljšo varnost uporabljajte gesla, ki naj bodo dolga najmanj osem znakov ter vključujejo črke, številke in simbole. Obdržite gesla zase in jih redno spreminjajte.
  • Pazljivo pri prenašanju datotek. Zagotovite, da boste programsko opremo in druge informacije prenašali samo s spletnih strani, ki jim zaupate, in ki imajo zasnovane varnostne politike za varovanje vaših osebnih podatkov.
  • Premislite, preden kliknete. Bodite previdni pri povezavah in priponkah v e-pošti in takojšnjih sporočilih. Dvakrat premislite, preden kliknete na oglasno pasico ali okno.
  • Bodite previdni pri nameščanju in uporabi programov za izmenjavo datotek med računalniki in nikoli ne izmenjujte datotek z neznanci. Kar mislite, da je glasbena ali video datoteka, lahko v resnici vsebuje viruse, vohunske programe ali neprimerne slike.

 

V spodnji galeriji si lahko ogledate celoten primer ribarjenja podatkov, na katerega opozarjajo na Microsoftu.

 

VIR: Microsoft

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.