Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Microsoft raziskava ob dnevu varne rabe interneta 2014

11.2.2014

Microsoft je ob današnjem mednarodnem Dnevu varne rabe interneta predstavil najnovejše rezultate že tretje letne raziskave Microsoft Computing Safer Index (MCSI) in novo interaktivno spletno stran http://www.microsoft.com/saferonline, kjer uporabnike spodbuja k varnejši uporabi spleta. Na novi spletni strani lahko uporabniki izmenjajo informacije za izogibanje spletnim tveganjem, se seznanijo, kaj počnejo drugi za okrepitev svoje varnosti, in pridobijo nasvete za varnejši digitalni življenjski slog.

V raziskavi MCSI, ki je potekala med marcem in majem 2013, je sodelovalo več kot 10.500 spletnih uporabnikov iz 20 držav, z raziskavo pa so merili varnost spletnega vedenja. Tukaj je nekaj ugotovitev raziskave:

  • 15 % vprašanih je bilo žrtev ribarjenja osebnih podatkov, pri čemer so v povprečju izgubili 158 USD.
  • 13 % vprašanih se je soočilo z okrnjenim profesionalnim ugledom, pri čemer jih je odprava škode v povprečju stala 535 USD.
  • 9 % vprašanih je bilo žrtev kraje identitete. Povprečni stroški zaradi kraje so znašali 218 USD.

Kljub visokim stroškom zaradi ribarjenja osebnih podatkov in različnih oblik kraje identitete, je še vedno le 36 vprašanih dejalo, da omejujejo, kaj lahko neznanci vidijo na družabnih omrežjih in osebne informacije na internetu. Raziskava ugotavlja tudi, da so stroški odpravljanja škode pri spletnem ugledu uporabnikov še višji, in sicer več kot 600 ameriških dolarjev na oškodovanca. Nastavitve zasebnosti v družabnih omrežjih je prilagodilo 33 % vprašanih. Prav tako le 33 % vprašanih na mobilnih napravah uporablja gesla ali številke PIN (personal identification number). 

Nova interaktivna spletna stran

Microsoft je predstavil tudi novo spletno stran www.microsoft.com/saferonline, ki bo uporabnikom interneta pomagala do boljših odločitev in varnejših spletnih dejavnosti. Na interaktivni spletni strani lahko najdete veliko nasvetov, vodičev, namigov in tudi statističnih podatkov. Vsebine se osredotočajo predvsem na:  

  • Varovanje naprav in spletnih računov: pri mobilnih napravah je treba uporabiti štirimestno številko PIN, pri spletnih računih pa močna gesla.
  • Opravljanje občutljivih transakcij na varnih omrežjih: Občutljive transakcije vključuje plačevanje računov, spletno bančništvo in nakupovanje. Pri tem je pomembno, da uporabniki ne posredujejo informacij o računih prek »izposojenih« ali javnih brezžičnih omrežij.
  • Prevzem nadzora nad spletnim ugledom: uporabnikom priporočajo, da preverijo, kakšne informacije o njih je mogoče najti na internetu, da jih redno pregledujejo in odstranjujejo nezaželene ali netočne vsebine ter tako poskrbijo za točen in pozitiven ugled.
  • Varovanje socialnega kroga: z uporabo nastavitev zasebnosti lahko uporabniki upravljajo katere informacije bodo izmenjevali in s kom. Pri objavah in potrjevanju prijateljev v družabnih omrežjih se priporoča selektivnost.

Vir: MojMicro, Foto: Microsoft.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.