Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Microsoft spodbuja k bolj spoštljivemu odnosu na spletu

23.2.2017

Microsoft je na Dan varne rabe interneta 2017 pozval prebivalce Zemlje k spodbujanju »digitalne vljudnosti« in spoštljivemu odnosu na spletu. Raziskava je pokazala, da so ljudje zaskrbljeni zaradi načina izražanja na spletu in jih skrbi, da se bo izražanje še poslabšalo.

Raziskava je spodbudila razvoj indeksa digitalne vljudnosti (Microsoft's Digital Civility Index) – novo merilo varnosti in izpostavljenosti tveganj na spletu.

Študijo so izvedli v 14 državah na najstnikih (starih 13 – 17 let) in odraslih (starih 18 – 74 let). Merili so izpostavljenost 17 tveganjem na spletu, ki spadajo pod vedenjska tveganja, tveganja ugleda, spolna in osebna (vsiljiva) tveganja.

Rezultati so pokazali, da uporabniki spleta največkrat izkusijo:

  • nezaželeno kontaktiranje,
  • zlobno obravnavo,
  • trollanje,
  • prejemanje neželenih sekstov,
  • spletno nadlegovanje.

Dve tretjini anketirancev je povedalo, da so že bili žrtev vsaj enega izmed 17 tveganj. Ta delež je narasel na 78 %, kadar so sodelujoči vključili še spletne izkušnje prijateljev in družinskih članov. Polovica je poročala, da so v splošnem »izredno ali zelo« zaskrbljeni glede spletnih aktivnosti. 62 % je povedalo, da ne vedo ali pa niso prepričani kje poiskati pomoč ob v primeru spletnih težav.

Več o indeksu digitalne civiliziranosti si lahko preberete na Microsoftovem blogu, kjer so objavljeni indeksi vseh 14 držav iz študije. Nižja kot je vrednost indeksa, manjša je izpostavljenost tveganjem in bolj digitalno civilizirani so odnosi med ljudmi v državi.

Vir: betterinternetforkids.eu

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.