Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Mlade motijo lažne novice

16.2.2017

Avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta Saferinternet.at je objavila rezultate raziskave “Internetne govorice: Kako najstniki vrednotijo informacije najdene na spletu?”. Družbena omrežja mladim predstavljajo glavni vir informacij, čeprav jih sicer ne dojemamo kot zaupanja vredne vire. 86 % anketirancev je odgovorilo, da niso prepričani v resničnost informacij s spleta, zato pri pridobivanju medijske pismenosti pričakujejo podporo staršev in učiteljev.

V raziskavi, ki jo je naredil Österreichisches Institut für angewandte Telekommunikation skupaj z avstrijskim združenjem ponudnikov interneta (ISPA), je sodelovalo 400 mladostnikov starih od 14 do 18 let. Spraševali so jih, kako vrednotijo informacije, ki jih dobijo na internetu.

Glavni vir informacij so družabna omrežja in televizija

Za mlade Avstrijce sta najbolj pomembna vira dnevnih novic družabna omrežja in televizija. 59 % anketirancev je odgovorilo, da jim vir novic predstavljajo družabna omrežja in televizija, 33 % radio, 27 % YouTube, 25 % časopisi in 20 % spletne strani časopisov.

Spletnim virom, ki jih najpogosteje uporabljajo, ne zaupajo

Mladi najbolj zaupajo tradicionalnim medijem, kot so radio (32 %), televizija (29 %) in spletne strani tradicionalnih medijev (23 %). Le 10 % jih je mnenja, da so novice na družabnih omrežjih zelo zanesljive. 60 % jih meni, da je večina novic na družabnih omrežjih lažnih, čeprav jim družabna omrežja predstavljajo glavni vir novic. Raziskovalci menijo, da se mladi zavedajo protislovja, vendar ne vedo kako se spoprijeti s problemom.

Katerim medijem bolj zaupajo, je odvisno tudi od stopnje izobrazbe. Tisti z nižjo izobrazbo bolj zaupajo Wikipediji, posameznim YouTuberjem in družabnim omrežjem. Mladi z višjo izobrazbo pa bolj zaupajo konvencionalnim medijem.

Mladi se soočajo z dilemo, kako ocenjevati resničnost informacij

Kar 86 % jih je pojasnilo, da je vsaj občasno negotovih glede resničnosti informacij. Kar 38 % mladih je pogosto ali zelo pogosto negotovih glede resničnosti informacij. 61 % jih ocenjuje, da ugotavljanje pristnosti novice s spleta predstavlja velik izziv.

Mladi bolj zaupajo fotografijam in video posnetkom, kot besedilom. 71 % jih je zmožnih presoditi ali je bila slika obdelana. Kljub temu pa le redko pomislijo, da je slika ali video lahko izvzet iz konteksta. Pomembno vlogo igra kakovost posnetka. Bolj zaupajo profesionalno izdelanim video posnetkom, kot pa posnetkom, ki so bili posneti s telefonom.

Če so v dvomih, se 62 % mladih odloči informacije preveriti na spletu, 45 % jih preveri, kdo je objavil novico, 30 % jih zaupa lastni intuiciji, 19 % pa jih preveri pošiljatelja novice. Mladi z višjo izobrazbo so bolj nagnjeni k preverjanju dejstev iz novic.

Vir: betterinternetforkids.eu

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.