Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Mladi Avstrijci najraje uporabljajo WhatsApp

3.5.2018

V Avstriji je najbolj priljubljeno družabno omrežje med mladimi WhatsApp, hitro pa mu sledi YouTube. Oba imata delež mladih uporabnikov več kot 80 %. Facebook je šele na petem mestu z 52 %, je pa eno izmed maloštevilnih družabnih omrežij, ki mu je priljubljenost v primerjavi z lanskim letom narasla.

Der Jugend-Internet-Monitor je pobuda avstrijskega centra za varnejši internet, Saferinternet.at, ki prikazuje trenutne podatke o uporabi družabnih omrežij mladih v Avstriji. Najbolj priljubljen je WhatsApp, ki ga uporablja kar 85 % mladih Avstrijcev, starih med 11 in 17 let. Drugi je YouTube z 81 %. Sledijo Instagram (63 %), Snapchat (59 %), Facebook (52 %) in Skype (30 %).

Pri nekaterih družabnih omrežjih obstajajo velike razlike med spoloma. WhatsApp (dekleta 89 %, fantje 81 %), YouTube (dekleta 85 %, fantje 77 %), Instagram (dekleta 74 %, fantje 53 %) in Snapchat (dekleta 73 %, fantje 45 %), so pri dekletih bolj priljubljeni kot pri fantih. Po drugi strani pa fantje v večji meri kot dekleta uporabljajo Twitch in Skype.

Podatki o uporabi v primerjavi z letom 2017 kažejo, da je večina večjih družabnih omrežij na priljubljenosti izgubila, delež uporabe pa se je razdelil med več manjših omrežij. Tako WhatsApp, kot tudi YouTube in Instagram so izgubili na pomembnosti, priljubljenost pa je narasla Facebooku, Twitterju in Tumblr

Vir: Saferinternet.at, 2018 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.