Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Mladi telefonske linije za pomoč pri težavah na internetu največkrat pokličejo zaradi spletnega ustrahovanja

5.2.2019

Insafe mreža telefonov za pomoč mladostnikom pri težavah na internetu zbira podatke o vrstah klicev, ki jih prejmejo in jih vsake tri mesece analizira. Najnovejše zbiranje podatkov je zajemalo obdobje od julija do septembra 2018. V tem času so prejeli 10.169 klicev, ki so se nanašali na težave na spletu. 65 % klicev je prišlo od najstnikov, 13 % klicev pa je bilo iz starostne skupine 5-11 let. Več kot 17 % vseh klicev predstavljajo tisti, ki so klicali zaradi spletnega ustrahovanja.

Najstniki se v primeru težav na internetu lahko obrnejo na temu namenjene telefonske linije. V Sloveniji je to TOM telefon na brezplačni številki 116 111. Insafe mreža telefonov za pomoč mladostnikom vsake tri mesece analizira prejete klice, da preuči trende in trenutne težave, s katerimi se mladostniki na internetu soočajo.

65 % od 10.169 prejetih klicev (v obdobju od julija do septembra 2018) je bilo s strani najstnikov in 13 % s strani otrok otrok, starih med 5 in 11 let. Največkrat so klicali zaradi spletnega ustrahovanja (17 %), sledijo klici zaradi potencialno škodljivih vsebin, ljubezenskih in spolnih razmerij prek spleta, spletnega kriminala in tako dalje. Število klicev v zvezi s spletnim kriminalom se je v preučevanem obdobju od prejšnjega povečalo za dve odstotni točki, za tri odstotne točke pa klici, ki se nanašajo na sextortion, pri čemer je pomembno poudariti, da sta ta dva pojava lahko močno povezana. Ena izmed težav, s katerimi se srečujejo mladostniki na internetu, so tudi video igre, pri čemer je bil posebej omenjen Fortnite. Igra še naprej vzbuja skrb za številne starše zaradi različnih razlogov, vključno s trošenjem pravega denarja in skrbi, da se otroci lahko pogovarjajo s tujci.

Vir: Better Internet for Kids, 13.12.2018 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.