Mobilna varnost - zaščitite svoje naprave

27.7.2015

Poročilo Norton Symantec ocenjuje, da skoraj polovica svetovnih uporabnikov pametnih telefonov in tablic ne uporablja osnovnih varnostnih ukrepov, kot je uporaba gesel ali varnostne programske opreme, več kot tretjina pa jih je bila žrtev kibernetskega kriminala.

Prevzemite odgovornost nad svojo spletno varnostjo in zaščitite svoje osebne ter finančne podatke z upoštevanjem teh preprostih mobilnih varnostnih nasvetov:

  • Za zaščito svoje mobilne naprave uporabljajte PIN kodo. Odločitev, da ne boste uporabljali PIN kode ali zaščite z geslom, je kakor, da ne bi zaklepali vhodnih vrat. Uporaba PIN kode je eden najpreprostejših ukrepov za zaščito vašega mobilnega telefona, še posebej, če v primeru, da ga izgubite. Nastavite telefon tako, da se samodejno zaklene, kadar ga ne uporabljate.
  • Sproti posodabljajte. Številni programi se samodejno povezujejo in posodabljajo, da se branijo pred znanimi tveganji, zato je priporočljivo, da nasvojih napravah vklopite možnost samodejnega posodabljanja.
  • Omogočite funkcijo »Poišči mojo napravo«, ki napravo pomaga locirati, če je izgubljena ali ukradena, in jo, če je potrebno, na daljavo zaklenite ali popolnoma izbrišite.
  • Zaznajte SMS phishing – prevaro. Po navadi gre za »nujno« sporočilo od nekoga, ki se predstavlja kot blagovna znamka ali organizacija, k ji zaupate. Ti goljufi poskušajo prestreči vaše osebne podatke preko »smishinga« (sms phishing) oziroma phisnihga (spletno ribarjenje). Če prejmete sporočilo, ki se glasi podobno kot »Nujno – vaš račun je zaprt« ali "Vaša števlika je bila izžrebana v nagradi igri", dvakrat premislite preden se odzovete ali kliknete ne povezavo v besedilu. Če ste v dvomih, se obrnite na znamko ali organizacijo, da potrdi, ali je sporočilo resnično.
  • Razmislite o uporabi varne digitalne denarnice. Kadar nakupujete preko spleta, vam uporaba orodja v oblaku, kot je na primer digitalna denarnica zagotavlja, da na svoji mobilni napravi ne boste shranjevali občutljivih finančnih podatkov. Shranjevanje takšnih podatkov na drugih mestih pomeni, da ste z v primeru kraje, ali izgube vaše mobilne naprave zaščiteni. Prav tako preglejte tudi varnostne funkcije orodij, ki jih uporabljate za spletno plačevanje in se prepričajte, da ste zadovoljni z njimi.

Ker vse več uporabljamo mobilne naprave - za komuniciranje, nakupovanje, izmenjavo informacij na družabnih omrežjih ... je zelo pomembno, da smo pri tem previdni in da svoje podatke varujemo. Poskrbeti za varnost vaših naprav je lažje, kot si mislite.

 

VIR: GetCyberSafe.

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV