Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Mobilne aplikacije lahko vsebujejo skrivne oglase za spletne strani, ki sledijo uporabniku

1.6.2015

Raziskava na področju varnosti razkriva, kako razširjeni so skrivni oglasi za spletne strani, ki sledijo uporabniku, v aplikacijah za Android.

Nič ni brezplačno. Izkazalo se je, da so mnoge od teh »brezplačnih« aplikacij, ki jih lahko naložite v Google Play, povezane z razraščenim omrežjem strani za sledenje. Raziskovalci so testirali skupino 2,000 aplikacij iz Play Stora in odkrili, da se povezujejo z 250,000 URL-ji iz 2,000 različnih domen.

Ekipa Eurecam France razvija aplikacijo za določanje povezljivosti aplikacij s škodljivimi spletnimi stranmi za sledenje, ki jo boste lahko uporabili na lastni Android napravi.

Približno 10 odstotkov aplikacij iz vzorčne skupine je precej agresivno sledilo uporabniku, povezovale so se s približno 500 URL-ji, med katerimi so bili nekateri vprašljivega izvora.

V raziskavi so izpostavili Eurosport Player, ki se povezuje z 810 spletnimi stranmi za sledenje. Razširjenost povezav znotraj aplikacije ni nujno nevarna sama po sebi, vendar pa ponazarja, koliko podatkov se izmenjuje medtem, ko uporabljate neko mobilno aplikacijo.

Povezava do celotne študije je objavljena na strani Cornell University Library.

Katerim aplikacijam zaupati?

Če se držite glavnih aplikacij Play Stora, najverjetneje ne boste naleteli na kakršne koli škodljive programske opreme. Google je celo poostril pravila – zdaj aplikacije pregleduje, preden so dostopne v Play Storu. Raziskava je pokazala, da bi bila potrebna večja preglednost Play Stora, če želi biti tako prijazen potrošnikom, kot je Apple.

 

VIR: PCWorld.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.