Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Na internetu so se znašli podatki o uporabnikih v internet povezanih plišastih igrač

1.3.2017

Plišaste igrače, ki se povezujejo v internet in jih lahko upravljamo preko mobilnega telefona ali računalnika, postajajo vedno bolj popularne. Težava je, da pošiljajo številne podatke proizvajalcu, med drugim tudi video posnetke ali zvočne posnetke otrok, odvisno od lastnosti igrače. Proizvajalci te posnetke hranijo na svojih strežnikih, da lahko do njih dostopajo starši. Če pride do vdora v strežnik, se lahko posnetki otrok znajdejo na internetu.

In prav to se zgodilo ameriškemu proizvajalcu igrač CloudPets, poroča Guardian. Na začetku lanskega leta so se na spletu pojavile ponudbe za nakup baze o več kot 500.000 uporabnikov plišastih živalic. Baza je vsebovala osebne podatke uporabnikov, ne pa tudi zvočnih posnetkov otrok, a je omogočala dostop do teh posnetkov.

Glavni razlog, da je prišlo do kraje podatkov, je v dejstvu, da podjetje ni poskrbelo za ustrezno varnost. Uporabljali so slaba gesla in niso imeli nameščene ustrezne varnostne infrastrukture.

Starši naj bodo previdni pri nakupu igrač, ki se povezujejo v internet. Vprašljiva je varnost podatkov, ki jih igrača zbira (posnetki), pa tudi dostop neznacev do same igrače (z namenom nagovarjanja otroka), saj podjetja, ki izdelujejo igrače, ne poskrbijo dovolj za zaščito.

Vir: Guardian, 28.2.2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.