Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Na kaj moramo biti pozorni, če prek spleta delimo slike svojih otrok

11.10.2017

Starši si niso enotni ali je deljenje slik otrok na družabnih omrežjih primerno ali ne. Nekaterim se to ne zdi sporno, drugi menijo, da lahko otroka s tem osramotimo ali pa ga spravimo v nevarnost zaradi razkritja osebnih podatkov, kot je npr. njegova lokacija. Profesorica Amanda Third iz Univerze v Zahodnem Sydney-u, je s starši delila nekaj nasvetov glede te pereče tematike.

Glavni nasvet je, da se je o tem treba pogovoriti z otrokom. Če je otrok dovolj star, mu razložimo kam bi radi sliko objavili in kakšne so lahko posledice. Poudariti je treba, da gre tu predvsem za dobro prakso, pri kateri mu pomagamo, da bo v prihodnosti bolje razumel digitalni svet in njegove posledice. Če se otrok z objavo ne strinja, lahko izrazimo nestrinjanje, a spoštujmo njegovo odločitev.

Ne smemo pozabiti, da ima deljenje fotografij prek spleta lahko negativne posledice. Če kljub temu želimo objaviti fotografijo svojega otroka, se držimo nekaj osnovnih napotkov za varnost:

  • Ne delimo fotografij, ki razkrivajo osebne podatke otroka, kot so polno ime in priimek, kontakt ali lokacija.
  • Izogibajmo se temu, da k sliki dodajamo lokacijo, naj bo to domači naslov ali šola na katero hodi.
  • Slike delimo le z ljudmi, ki jim popolnoma zaupamo. Uporabimo nastavitve zasebnosti in fotografije delimo le z ljudmi, ki jih poznamo.
  • Vedno preverimo pri drugih starših, ali smemo objaviti sliko, na kateri je morda prisoten njihov otrok.
  • Imejmo v mislih, da večina slik, ki jih objavimo vključuje informacije o času in lokaciji posnete fotografije. Bodimo pozorni katera družabna omrežja te podatke avtomatsko skrijejo ali izbrišejo in katera ne.

Vir: ESafety Australia

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.