Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

»Na žaru« kot nova oblika spletnega ustrahovanja

19.10.2017

Strokovnjaki opozarjajo starše, naj bodo pozorni na nov trend, ki se je pojavil na spletu med najstniki poimenovano »na žaru« ali »Roast me.« »Na žaru« sicer v televizijskem formatu izvira iz ZDA, zdaj pa se je razširil tudi na internet. Gre za trend, pri katerem oseba na Instagram, Twitter, YouTube ali Reddit objavi svojo fotografijo ali video s pripisom »Roast me« oziroma »Speci me na žaru.« Nato ljudje na različne načine žalijo osebo, ki je to objavila.

Delno gre za zabavo, saj so žaljivke predstavljene na humoren način, delno pa za nesramno žaljenje kot tako, kar lahko na osebo, ki je bila »na žaru« vpliva zelo slabo. Žaljivke gredo lahko celo tako daleč, da so osebe primerjane z živalmi. Nekateri vse skupaj prenesejo kot šalo, druge pa lahko žaljivke privedejo celo do joka.

Čeprav se večina za to javi prostovoljno, se zgodi tudi, da so fotografije objavljene brez vednosti žrtve. Ne glede na to, ali se je žrtev javila prostovoljno ali ne, pa so posledice lahko zelo hude. Za osebo, ki morda trpi za depresijo, je lahko takšna stvar kaplja čez rob.

Psihiatrinja, dr. Gail Saltz je za ABC News povedala, da morajo biti starši na ta trend pozorni. Če opazite, da se je vaš otrok na družabnem omrežju oglasil s pripisom »roast me«, potem lahko to pomeni, da trpi za depresijo ali anksioznostjo oziroma se počuti zapostavljenega. Prav tako pa naj bodo starši pozorni, če je najstnik sodeloval »na žaru« nekoga drugega, saj gre v tem primeru za pomanjkanje empatije.

Vir: ABC News, 25.8.2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.