Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Najslabša gesla v letu 2015

22.1.2016

Kot ugotavljajo na portalu Računalniške novice, so uporabniška gesla še vedno ena od najbolj pogosto uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do spletnih storitev in osebnih podatkov, z objavo katerih bi lahko nepridipravi marsikomu precej zagrenili življenje. Z uporabo hitro uganljivih in enostavnih gesel se izpostavljamo tveganju, da hekerjem uspe vdreti v naše uporabniške račune, tveganju kraje identitete ipd. Kljub temu pa večina uporabnikov (še vedno) ni preveč domiselnih pri oblikovanju gesel. Nekatera so celo tako enostavna, da se spletnim kriminalcem sploh ni potrebno pretirano truditi, da bi pridobili dostop do žrtvinih spletnih storitev in osebnih podatkov. 

Analiza uporabniških gesel, ki jo je izvedlo podjetje SplahData, kaže, da so spletni uporabniki tudi v letu 2015 uporabljali enostavna, neizvirna in precej lahko ugotovoljiva gesla. Med najpogosteje uporabljenimi gesli so namreč raziskovalci (ponovno) odkrili »123456«, »password« in »12345678«. Njihova »priljubljenost« traja in vztraja že vse od leta 2014. V lanskem letu so uporabniki začeli množično uporabljati še gesla, kot so »qwerty«, »12345«, »123456789«, »abc123« in »welcome«. Med bolj zanimivimi dostopnimi gesli najdemo še »monkey«, »dragon«, »letmein« in »football«.

Če je tudi vaše geslo na seznamu 25 naslabših uporabniških gesel, ga nemudoma zamenjajte! Pri tem upoštevajte naslednja priporočila: 

  • geslo naj bo kombinacija najmanj 8 znakov,
  • geslo naj vsebujo velike in male črke, pa tudi kakšno število ali ločilo,
  • uporabljajte različna gesla za različne račune,
  • za gesla ne uporabljajte osebnih podatkov (ime, priimek, rojstni datum ...) in gesla vsake toliko zamenjajte!

Več informacij in možnosti za pametno in varno geslo si lahko ogledate tukaj

 

Seznam 25 najslabših dostopnih gesel leta 2015 (in primerjava z letom 2014):  

 

Vir: Računalniške novice in SplashData.

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.