Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Najstniki se pri izbiri in uporabi mobilnih aplikacij ozirajo na zasebnost

25.11.2013

Pew raziskava ugotavlja, da se najstniki zaradi varovanja svoje zasebnosti določenim aplikacijam (na mobilnih telefonih ali tabličnih računalnikih), ki jim ne zaupajo, izogibajo. Predvsem dekleta so zaskrbljena glede informacij o lokaciji, zato jih večina funkcijo sledenja lokaciji izklopi.

Z uporabo mobilnih telefonov so najstniki hkrati začeli uporabljati tudi aplikacije. Vendar pa mnogi najstniki določene aplikacije odstranijo ali se jih nasploh izogibajo, saj so zaskrbljeni glede svoje zasebnosti. Na sledenje informacijam o lokaciji so še posebej občutljiva najstniška dekleta, saj je večina onemogočila funkcijo sledenja lokaciji na mobilnih telefonih in aplikacijah. Skrbi jih predvsem to, da bi druge osebe dostopale do teh informacij.

Tukaj je nekaj ključnih ugotovitev raziskave PEW med ameriškimi najstniki, starimi od 12 do 17 let:

  • 58 % najstnikov je na svoj mobilni telefon ali tablični računalnik preneslo aplikacijo
  • 51 % najstnikov se je določenim aplikacijam izognilo zaradi vprašanja zasebnosti
  • 26 % najstnikov je odstranilo neko aplikacijo, ker so ugotovili, da zbira osebne podatke, ki jih niso želeli delit
  • 46 % najstniških uporabnikov aplikacij je onemogočilo funkcijo sledenja lokaciji na mobilnih telefonih in v aplikacijah, ker jih je skrbela zasebnost njihovih podatkov

O raziskavi

Raziskava Najstniki in upravljanje zasebnosti 2012 (Teens and Privacy Management Survey) je potekala pod okriljem raziskovalnega centra Pew in projekta Internet in ameriško življenje (Internet and American Life Project). V telefonski anketi z nacionalno reprezentativnim vzorcem je sodelovalo 802 najstnikov, starih od 12 do 17 let, in njihovih staršev. Anketa je trajala od julija do septembra 2012. Raziskava vključuje tudi podatke zbrane na podlagi 24 fokusnih skupin (156 udeležencev) na področjih Bostona, Los Angelesa, Santa Barbare in Greensbora, v februarju 2013. Pri izvedbi fokusnih skupin je sodeloval tudi center »Berkman Center for Internet & Society« iz Harvarda.

Celotno poročilo raziskave je dostopno tukaj (v angleščini).

 

Vir: PewInternet.org, Slika: Truste.com

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.