Najstniki, tehnologija in romantična razmerja

5.2.2016

Zelo pomembno je, da razumemo vlogo družabnih in digitalnih medijev, ki jo imajo v romantičnih odnosih, še posebej glede na to, kako globoko so digitalna orodja vpeta v življenje mladih in kako hitro se platforma in naprave spreminjajo. Študija, ki je bila narejena pod okriljem Pew Research Center  zajema rezultate nacionalne raziskave, narejene v ZDA, z  najstniki med 13. in 17. letom starosti. 

Raziskava kaže, da je digitalno »kraljestvo« del širšega vesolja, v katerem se najstniki srečujejo, spoznavajo in končujejo romantične zveze. Spletne prostore redko uporabljajo za spoznavanje romantičnih partnerjev, vendar pa igrajo pomembno vlogo pri tem, kako se najstniki spogledujejo, dvorijo in komunicirajo s potencialnimi in trenutnimi partnerji.

Za dekleta je bolj verjetno, da bodo tarča neprijetnih taktik spogledovanja.

Spogledovanje ne predstavlja vedno primernega ali cenjenega vedenja. Četrtina vseh najstnikov je izbrisala prijateljstvo ali blokirala nekoga na družabnem omrežju, ker se je ta oseba spogledovala na način, zaradi katerega so se počutili neprijetno.

Tako kot so odrasle ženske pogosto predmet pogostejšega in intenzivnejšega nadlegovanja na spletu, so najstnice bistveno pogosteje kot fantje doživele neprijetno spogledovanja znotraj družbenih omrežij. V celoti je 35% najstnic že moralo blokirati ali odstraniti iz seznama prijateljev nekoga, ki se je spogledoval na način, zaradi katerega jim je bilo neprijetno, kar je dvakrat toliko kot pri fantih (16%).

Relativno majhno število najstnikov se zaplete v potencialno škodljivo ali »nadzorujoče« digitalno vedenje do partnerja ali nekdanjega partnerja.

Zmenki za mlade ne predstavljajo vedno pozitivne izkušnje, tako osebne kot digitalne. V tej študiji so najstnike povprašali o različnih stvareh, ki so jih počeli na spletu ali mobilnem telefonu, ko so bili z nekom v zvezi.

  • 11% najstnikov v zvezi je dostopalo do mobilnega telefona ali spletnega računa trenutnega ali nekdanjega partnerja
  • 10% je bivšemu ali trenutnemu partnerju izbrisalo ali spremenilo profil na družabnem omrežju
  • 10% se jih je v sporočilu izdajalo za svojega partnerja
  • 8% najstnikov je poslalo neprijetne fotografije trenutnega ali nekdanjega partnerja tretji osebi
  • 4% jih je preneslo GPS ali program za sledenje na partnerjevo napravo brez njegove vednosti

Majhno število najstnikov je bilo v zvezah, kjer bi bili zlorabljeni ali nadzorovani s strani trenutnega ali nekdanjega partnerja.

Potencialno »nadzorujoče« ali škodljivo vedenje najstniki lahko doživijo tako med kot tudi po koncu zveze:

  • 16% najstnikov je moralo zaradi svojega partnerja iz Facebooka/Twitterja ali drugega socialnega omrežja odstraniti nekdanje fante ali punce 
  • 13% najstnikov, ki ima izkušnje z zmenki, je poročalo, da je njihov sedanji ali nekdanji partner zahteval, da z njim delijo svoja gesla do e-pošte in drugih spletnih računov
  • 11% najstnikov poroča, da jih je preko spleta ali mobilnega telefona kontaktiral nekdanji ali sedanji partner in jim grozil
  • 8% najstnikov je prejelo digitalne grožnje s strani nekdanjega partnerja
  • 8% najstnikov poroča, da je partner proti njihovi volji na spletu objavil informacije, da bi jih nadlegoval ali jih spravil v zadrego

Spogledovanje na spletu je za nekatere najstnike zahtevno in zaskrbljujoče, vendar kljub temu ključna metoda za izražanje zanimanja za nekoga drugega.

Za nekatere najstnike spogledovanje preko digitalnih sredstev ni privlačno ali uporabno, druge skrbi.

»Jaz tega ne bi naredil, saj ko si enkrat nekaj delil na družabnem omrežju, je tam zunaj za vedno. Tega ne moreš dobiti nazaj.«

Digitalna tehnologija je lahko del širše strategije, kjer osebno in spletno spogledovanje delujeta skupaj. Kakor je rekel nek srednješolec:

»Po navadi jih (punce) vidim okoli šole. Potem na Instagramu. Objavijo kakšno sliko, ki jo nato komentiram, nato pa se začneva pogovarjati.«

Vir: PewResearchCenter

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV