Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Najstniki vedno bolj zaskrbljeni glede kraje identitete na internetu

13.11.2013

Mladi v ZDA so v letošnji raziskavi izrazili še večjo zaskrbljenost glede zasebnosti njihovih osebnih podatkov na internetu in kraje identitete pri uporabi družbenih medijev kot lani, kažejo podatki novega poročila, ki ga je objavil Family Online Safety Institute – FOSI.

Poročilo, ki zajema krajo identitete najstnikov (od goljufije, varnosti in ukrepov s katerimi se najstniki zaščitijo na internetu), je pokazalo, da je več kot tri četrtine najstnikov zaskrbljenih zaradi morebitne ogroženosti zasebnosti njihovih osebnih podatkov na podlagi njihove aktivnosti na internetu, od tega jih je 43 % zelo zaskrbljenih. Pred letom dni je bilo glede tega zelo zaskrbljenih 35 % najstnikov, 30 % pa zaskrbljenih.  

Druga velika sprememba v odnosu najstnikov do interneta je, da se je delež najstnikov, ki so zelo zaskrbljeni, da bo nekdo ukradel njihovo identiteto s pomočjo informacij, ki so jih delili na internetu, iz 43 % (2012) dvignil na 51 %. To je še posebej izrazito med dekleti. Hkrati pa relativno malo najstnikov čuti, da so njihovi osebni podatki izpostavljeni tveganju iz vidika, da jih nekdo ukrade in uporabi v svojo lastno finančno korist.

Raziskavo je izvedla raziskovalna organizacija Hart Research Associates. Izvedena je bila fokusna skupina in nacionalna spletna anketa. Anketa je bila izvedena v mesecu oktobru, med 558 najstniki, starimi od 13 do 17 let, ki uporabljajo internet.

»Novo poročilo razkriva zaskrbljenost najstnikov o kraji identitete, prav tako pa ukrepe, s katerimi najstniki zavarujejo svoje osebne podatke na internetu.«, je povedal Stephen Balkam (generalni direktor FOSI). »Te ugotovitve nam bodo pomagale povečati ozaveščenost in izobraževanje tako najstnikov kot tudi staršev.«

Otroci in najstniki so še posebej občutljivi glede kraje identitete, ker imajo pogosto prihranke, ki morda že nekaj časa niso bili nadzorovani. Ameriški zvezni državi Maryland in Utah sta tako pred kratkim sprejeli zakonodajo, ki bo omogočala staršem, da zamrznejo dohodek svojega otroka, da bi preprečili krajo identitete. Tudi druge zvezne države razmišljajo o podobnih ukrepih.

Druge ključne ugotovitve iz poročila FOSI:

  • Veliko najstnikov, ki so uporabniki interneta, je navedlo, da so njihovi osebni podatki na voljo na spletu, eden od treh je delil svoje uporabniško ime in geslo s kom drugim (poleg svojih staršev); 34 % najstnikov je svoje uporabniško ime in geslo delilo s kom drugim poleg svojih staršev oz. skrbnikov, vključno s 23 % najstnikov, ki so to delili s prijateljem ali s katero drugo njim pomembno osebo.
  • Medtem ko večina najstnikov, ki uporabljajo internet, uporablja nastavitve zasebnosti vsaj za nekatere spletne uporabniške račune in mnogi uporabljajo tudi druge previdnostne ukrepe, bi lahko najstniki storili več za zaščito njihovih osebnih podatkov na internetu. Med najstniki jih 69 % poroča, da so vsaj na eni napravi nastavili avtomatsko zaklepanje, ki zahteva geslo za uporabo naprave, 56 % najstnikov pa za svoje spletne uporabniške račune uporablja različna gesla.
  • Število najstnikov, ki uporabljajo mobilni internetni dostop opazno narašča. Med anketiranimi najstniki jih je 64 % navedlo, da so lastniki pametnega telefona ali imajo do njega dostop, v primerjavi z lanskim letom, ko je bilo takih najstnikov 43 %. Medtem,  ko je dostop do katere koli vrste mobilnega telefona konsistenten s podatki za leto 2012 (90 %), pa povečan dostop do pametnih telefonov kaže na pomembno spremembo v načinu, kako najstniki uporabljajo internet.   
  • Prav tako je narasel delež lastništva in dostopa do tablic: 67 % najstnikov je navedlo, da imajo dostop do tablice, medtem ko je leta 2012 imelo dostop le 45 % najstnikov.

Raziskavo sta sponzorirala Google in Symantec Corporation.

Celotno poročilo in informacije o konferenci so dostopne na spletni strani www.fosi.org.

O organizaciji FOSI

FOSI (Family Online Safety Institute) je mednarodna neprofitna organizacija, katere namen je narediti internetno okolje varnejše za otroke in njihove družine. FOSI združuje voditelje v industriji, vladnih in neprofitnih sektorjih za sodelovanje in razvoj novih rešitev in politik na področju spletne varnosti. FOSI spodbuja kulturo odgovornosti na spletu in spodbuja občutek digitalnega državljanstva za vse, s pomočjo raziskav, sredstev, dogodkov in posebnih projektov. FOSI vključuje 30 vodilnih internetnih in telekomunikacijskih podjetij po vsem svetu.

 

Vir: FOSI, 8.11.2013, Foto: www.shutterstock.com

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.