Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Nasilne video igre pri odraslih ne spodbujajo agresije

3.4.2018

Mišljenje, da nasilne video igre spodbujajo agresivno vedenje je izjemno razširjeno. Nova raziskava pa kaže, da to ne drži. Nasilne video igre, kot je na primer Grand Theft Auto, pri odraslih dolgoročno ne spodbujajo nasilnega vedenja, ne kažejo se niti drugi negativni učinki, kot so pomanjkanje sočutja, depresija ali tesnoba.

Inštitut za človeški razvoj Max Planck (Max Planck Institute for Human Development) je skupaj s Kliniko in polikliniko za psihiatrijo in psihoterapijo Univerze Hamburg-Eppendorf (Clinic and Policlinic for Psychiatry and Psychotherapy, University Clinic Hamburg-Eppendorf) naredil longitudinalno raziskavo, ki preučuje učinke igranja nasilnih video iger pri odraslih. Gre za prvo raziskavo, ki se tej temi posvetila z dolgoročnega vidika. Sodelovalo je 90 odraslih oseb, starih od 18 do 45 let. Razdelili so jih na tri skupine, pri čemer je ena skupina dva meseca vsak dan igrala nenasilno igro Sims 3, druga nasilno igro Grand Theft Auto (GTA), tretja pa ni igrala nobene igre. Pred igranjem, po dveh mesecih igranja, in še dva meseca po tem so jih testirali, pri čemer so jih zanimali stopnja agresije, seksistično razmišljanje, empatija in medosebni stiki, impulzivnost in duševno zdravje (depresija, tesnoba).

Pri tem niso opazili nobenih pomembnejših negativnih učinkov, ki bi bili posledica igranja nasilne video igre. To je popolnoma v nasprotju z nekaterimi raziskavami, ki so preučevale zgolj kratkoročen učinek, pri katerih so opazili agresivno mišljenje takoj po igranju. Ti učinki so precej kratkotrajni, dolgoročno pa nasilne igre na odrasle nimajo negativnega vpliva. Ugotovitve te raziskave kažejo, da igranje nasilne igre v dveh mesecih ni pokazalo nobenih posebnih sprememb v agresiji, empatiji, medosebnih stikih, impulzivnosti, depresiji ali tesnobi. A pomembno je upoštevati dejstvo, da ta ugotovitev velja samo za odrasle, kakšni pa so učinki pri otrocih pa raziskava ne obravnava.

Vir: Nature, 13.3.2018

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.