Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nasveti britanskega informacijskega pooblaščenca (ICO) glede zasebnosti v aplikacijah

7.1.2014

Tablice in pametni telefoni so v zadnjem času ena izmed bolj priljubljenih božičnih oziroma novoletnih daril. Posledično narašča tudi prenos aplikacij na nove tablice oz. telefone.

Po podatkih ICO (Information Commissioner's Office) v Veliki Britaniji je bilo lani samo za božič prenešenih 328 milijonov aplikacij. Spletna anketa, ki jo je izvedel YouGov za ICO, ugotavlja, da je v decembru 2013 59% odraslih v Veliki Britaniji preneslo aplikacijo na mobilni telefon ali tablico. Kar 62% od teh pa je v skrbeh, kako aplikacija uporablja njihove osebne informacije. 49% uporabnikov določene aplikacije sploh ni preneslo zaradi zaskrbljenosti glede zasebnosti.

ICO je tako objavil vrsto nasvetov, ki lahko uporabnikom pomagajo ohraniti nadzor nad njihovimi osebnimi podatki pri uporabi mobilnih aplikacij.

Simon Rice, glavni svetovalec za tehnologijo na ICO, je dejal, da aplikacije omogočajo marsikaj; nekomu lahko pomagajo najti prijatelje za klepet, restavracijo ali omogočajo vpogled v filme, ki se trenutno predvajajo v lokalnem kinu. Kljub temu, pravi, pa pogosto delujejo z uporabo osebnih informacij. To lahko vključuje tudi informacije, ki jih običajno ne bi delili z neznanci, kot so npr. kontaktni podatki o prijateljih in sorodnikih ter podatki o vaši lokaciji.

Rise dodaja tudi, da omenjena raziskava kaže, da so ljudje zaskrbljeni zaradi posledic uporabe te tehnologije. Z nasveti tako skušajo pokazati ljudem, kako lahko ohranijo nadzor nad njihovo zasebnostjo in kljub temu uživajo pri uporabi aplikacij, ki so jih ali jih bodo prenesli.

Nasveti za zaščito vaših osebnih podatkov pri uporabi aplikacij so naslednji:

  • Aplikacije prenašajte le iz uradnih in zaupanja vrednih trgovin z aplikacijami. Bodite zelo previdni pri uporabi nepreverjenih virov.
  • Preden naložite aplikacijo preberite vse informacije, ki so o njej razpoložljive v trgovini z aplikacijami. Preverite, katere osebne informacije zahteva in, ali se s tem strinjate.
  • Redno opravljajte »čistko« med aplikacijami. Mnogi prenesejo aplikacijo, ki jo uporabijo le enkrat. Če aplikacije ne boste več uporabljali, jo odstranite.
  • Razmislite o prenosu mobilne varnostne programske opreme, da vam pomaga zavarovati vašo napravo.
  • Preden podarite, prodate ali reciklirate vašo staro napravo, se prepričajte, da ste izbrisali vse aplikacije, sicer bi lahko tretja oseba dobila dostop do vaših osebnih podatkov. To lahko storite tudi z možnostjo »Tovarniške nastavitve«, ki se nahajajo v nastavitvah naprave.

Vir: Getsafeonline.org

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.