Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nasveti za spletno nakupovanje v času božiča

19.12.2013

Več več nas nakupuje preko spleta, kar prinaša kar nekaj prednosti. Naj naštejemo le tri: nakupujete lahko iz udobja lastnega doma, stvari vam dostavijo do vaših vrat, tako se vam ni treba odpravljati od trgovine do trgovine, prav tako pa najdete stvari, ki bi vam vzele veliko časa, preden bi jih našli v trgovinah. Tukaj so tudi razlike v cenah, saj lahko s spletnim nakupovanjem prihranite veliko denarja.

V tem letnem času se tako mnogi raje odločijo za nakupovanje preko spleta, da razbremenijo svoje božične nakupe. Kljub temu pa je vredno omeniti, da spletno nakupovanje ne prinaša samih prednosti, ampak tudi nekatera tveganja.Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov, da boste lahko nakupovali varno.

  • Ko ste našli nekaj, kar želite kupiti in ste prišli do blagajne, še enkrat preverite skupno ceno. Ali stroške dostave delujejo realni ali pa boste na koncu plačali več, kot bi pričakovali, in ali se vam zdi stroške previsok ali prenizek za vas?
  • Preverite dobavne roke. Morda boste našli spletne trgovine, kjer vam samodejno dodelijo prvi razred oziroma hitro dostavo, čeprav je morda ne potrebujete. Če boste označili daljši dostavni čas, lahko s tem privarčujete, v nekaterih primerih pa bo morda dostava celo brezplačna.
  • Preverite pogoje prodajalca. Prepričajte se, da ste zadovoljni s tem, kako ravnajo z osebnimi podatki svojih strank in preverite, ali ste označili, da dovoljujete ali preprečujete prodajalcu, da vaše osebne podatke posreduje tretjim osebam.
  • Priljubljeni načini za plačilo na spletu so kreditne in debetne kartice ali PayPal. PayPal lahko enostavno vzpostavimo in predstavlja neke vrste skrbniški račun za vaš denar, čeprav so lahko pri nekaterih transakcijah tudi določeni stroški. Preverite spletno stran PayPal za več podrobnosti. Upoštevajte tudi, da transakcije preko debetne kartice niso zaščitene, zato morda niso najboljša ideja za spletno nakupovanje.
  • Uporabljajte razum in previdnost, kadar naletite na prodajalca, ki ga še niste uporabljali. Novosti in specifični predmeti, ki jih morda ne bi našli na ulici v trgovinah, so ena izmed prednosti spletnega nakupovanja. Vendar, kako se lahko prepričate, da lahko prodajalcu zaupate? Tukaj je nekaj pravil. Če gre za spletno trgovino, ki je že nekaj časa prisotna na spletu, je najverjetneje dobra. Tudi novejše so najverjetneje čisto v redu, vendar boste želeli pri novejših biti malo bolj previdni. Preverite, ali ima spletna trgovina tudi fizični naslov, lokacijo, ki zares obstaja, saj je to eden izmed znakov, da gre verjetno za varno spletno trgovino.  
  • Eden od razlogov, zakaj kupujemo na spletu, je zmanjšanje stroškov. Vendar pred nakupom preverite cene, da se prepričate, da ste zares sklenili dober posel, saj spletni nakup ni vedno najcenejši. Obstajajo spletne strani, kjer primerjajo cene izdelkov v različnih spletnih trgovinah. Ponekod boste pa morali cene preveriti sami. Glede na stroške, Obstajajo spletu primerjava cen spletno stran, ki bo avtomatizirati nekatere procesu kontrole za vas, vendar ne počnejo , vsa dela noge. Glede na skupne stroške vašega nakupa, vam lahko malo več časa, ki ga namenite za pregled cen v različnih spletnih trgovinah, prinese znatne prihranke.
  • Vodite evidenco o vsem, kar ste naročili, zato da boste lahko ustrezno reagirali, če kak izdelek ne bo prišel, kot je bilo rečeno.

Spletno nakupovanje lahko prinese veliko ugodnosti, vendar pri tem ne pozabite uporabljati zdravega razuma. Predvsem bodite skeptični, če spletna stran izgleda premetena, so cene preveč ugodne, da bi bilo res, lastnosti proizvoda pa še boljše kot ste pričakovali.

Vir: Sandra Vogel, BBC., Foto: Desktopnexus.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.