Nasveti za starše: 6 stvari, s katerimi morate prenehati na družabnih omrežjih

29.1.2016

Danes živimo v dobi, kjer smo skoraj vsak trenutek povezani s spletom in lahko svoje slike vsak trenutek delimo na spletnih straneh, kot sta Facebook in Instagram. Zajetne albume s fotografijami smo zamenjali z digitalnimi identitetami, vezanimi na uporabniške profile. Preko družabnih omrežij lahko preprosto delimo, kaj se nam dogaja v življenju, naše trenutke in spomine. Slaba stran takšnega deljenja pa je, da ljudje ob tem sploh ne razmislimo, s kom vse delimo svoje osebne zgodbe.

Med tem, ko lahko sramotne fotografije proti nam uporabijo v omejenih skupinah, pa lahko fotografije otrok proti njim uporabi vsakdo, ki je znotraj vašega omrežja.

Vaš profil naj ne bo javen

Če je vaš profil na Facebooku ali Instagramu nastavljen kot javen, lahko prav vsak človek z internetno povezavo dostopa do vaših slik, kar je precej nepremišljeno. Vsakdo ima pravico, da se sam odloča o svoji zasebnosti na družabnih omrežjih, vendar pa bi bilo dobro, da dostop do svojih zasebnih podatkov omogočite le tistim, s katerimi ste povezani tudi v offline življenju. Prav tako lahko spreminjate nastavitve zasebnosti za posamezno objavo in njeno vidnost, še posebej previdni pa bi morali biti, ko gre za vaše otroke.

Ne objavljajte fotografij drugih otrok

Težava se pojavi, kadar gre za skupinske fotografije, ki jih objavljate na straneh družabnih omrežij. Starši imajo pravico vedeti, kdo lahko vidi in komentira slike njihovih otrok. Če ne želijo, da se njihovi otroci pojavljajo na družabnih omrežjih, imajo kot starši to pravico – odločitev je njihova, ne vaša. Veliko ljudi namreč (z razlogom) moti, ko nekdo objavi skupinsko fotografijo, na kateri so tudi njihovi otroci, fotografijo pa komentira nekdo, ki ga ne poznajo.

Ne ustvarjajte profilov za vaše otroke - imeli bodo dovolj priložnosti, da to storijo sami

Obstaja razlog, zakaj na določenih straneh obstaja starostna omejitev, da si lahko oseba ustvari profil. Ne gre le za varnost – tudi otroci imajo pravico, da se sami odločijo, če želijo deliti svoje podatke z oglaševalskimi konglomerati.  

Naj bodo kopeli vaših otrok zasebne 

Med tem, ko so lahko vaši otroci najbolj simpatična bitja med kopanjem, so stvari, ki naj bi ostale zasebne. Najbrž si tudi sami ne želite razkazovati svojega telesa ne spletu, kajne? Na svetu so ljudje, ki nimajo poštenih namenov in so pripravljeni plačati za takšne slike. Kot odgovorni odrasli smo dolžni poskrbeti za zasebnost naših otrok.

Ne sramotite otrok

Nekaj let nazaj je postalo priljubljeno »sramotenje psov« (ang. dog shaming). Ker je bilo smešno in ker je izzvalo toliko všečkov, deljenj in komentarjev, so se nekateri odločili, da bi zadevo preizkusili tudi na otrocih. 

Starši tako uporabljajo različne načine za javno sramotenje svojih otrok, tako da po navadi naredijo fotografijo otroka, ki v rokah drži napis ali sliko. S takšnim pristopom otrokovo netaktnost ali nepremišljenost delijo z ljudmi, ki jih niso nikoli srečali, prav tako pa se iz tega otrok ne nauči nobene lekcije.

Ne podpirajte nasilnežev

Včasih so vsi vedeli, kdo so nasilneži in so se jih večinoma poskušali izogibati. Naša družba pa je večino dejavnosti »preselila« na splet in s tem žal izgubila človečnost, ki daje človeku čas za razmislek, preden kaj izreče oziroma objavi. Žal smo že prevečkrat brali o tem, kako je spletno ustrahovanje in nadlegovanje pripeljalo do samomora.

Tako kot nekoč 'offline nasilneži', se tudi spletni nasilneži hranijo s strahom in manipulacijo, če dodamo pa še čredni nagon, pa se mnogim zdi, da je norčevanje na spletu nekaj čisto sprejemljivega. 

Zapomnite si – ne objavljajte stvari, ki bi lahko osramotile vašega otroka, še posebej, če ne morete nadzirati občinstva, kar na spletu ne morete. Vsak ima pravico, da otroke vzgoji na način kot si želi, vendar pa razmislite o prihodnosti in pomanjkanju varnosti na družabnih omrežjih.

Vir: Kaspersky

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV