Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Natečaj Informacijskega pooblaščenca za najboljšo učno uro na temo varstva zasebnosti in osebnih podatkov

24.11.2015

Informacijski pooblaščenec v okviru evropskega projekta ARCADES organizira natečaj za najboljšo učno uro na temo varstva zasebnosti in osebnih podatkov. Na natečaju lahko sodelujejo pedagoški delavci na osnovnih in srednjih šolah, dijaških domovoih in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah, v sodelovanju z učenci/dijaki/gojenci ipd. 

Projekt ARCADES želi spodbujati poučevanje tematik varovanja zasebnosti in osebnih podatkov v šolah, namenjen pa je tudi vnosu vsebin s teh dveh področij v učne programe osnovnih in srednjih šol v vseh državah članicah EU. Projekt financira Evropska komisija v okviru programa za temeljne pravice in državljanstvo.

Informacijski pooblaščenec je v okviru projekta ARCADES že pripravil Priročnik za poučevanje zasebnosti in varstva osebnih podatkov v osnovnih in srednjih šolah ter organiziral dva celodnevna izobraževalna seminarja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Natečaj za najboljšo učno uro predstavlja nadaljevanje aktivnosti v okviru projekta.

Namen natečaja je dvigniti zavedanje o pomenu varstva zasebnosti in osebnih podatkov med osnovnošolci in dijaki ter omogočiti učiteljem in drugim pedagoškim delavcem pridobitev ustreznih gradiv, ki bi jim bila v pomoč pri seznanjanju otrok in mladostnikov s to tematiko. 

Cilji natečaja so:

  • pridobiti in poglobiti znanje mladih o varstvu osebnih podatkov in pravici do zasebnosti,
  • oblikovati premišljen odnos do drugih ljudi in različnih življenjskih situacij, povezanih z varstvom zasebnosti in osebnih podatkov,
  • spodbuditi pedagoške delavce, da pripravijo lastne učne načrte o varstvu osebnih podatkov pri izvajanju učnega oz. vzgojnega načrta,
  • spodbuditi nastanjanje novih učnih gradiv in didaktičnih materialov za poučevanje tematike zasebnosti in varstva osebnih podatkov.
Več informacij o natečaju je na voljo tukaj.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.