Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nazaj v šolo 2018 - #Back2School

11.9.2018

Jesen je tu in šola se je že začela. Čakajo nas novi izzivi in novo znanje in seveda zabava na Instagramu, Snapchatu, klepeti preko Vibra, Messengerja in drugih aplikacij za klepetanje, igranje video iger, obiskovanje spletni strani, itd. Pri tem se bomo vsakodnevno srečevali z različnimi varnostnimi izzivi. Da se bo dogajalo manj neprijetnosti, smo letos poleti na Safe.si pripravili nekaj novosti.

Naj te ne bo strah, da zamujaš…

Družabna omrežja in aplikacije za klepet nas spremljajo vsak dan in včasih kar prepogosto segamo po telefonu, ker se bojimo, da bi zamudili kaj pomembnega. Namesto tega se raje veselimo, da nekaj zamujamo, ker se lahko veliko bolj zanimivo zabavamo. V ta namen smo pripravili nekaj kratkih nasvetov, kako se veseliti, da nekaj zamudiš: JOMO – veselje, da nekaj zamujaš.

Letos poleti smo posneli tudi kratek video o veselju, da nekaj zamujaš. Namesto brskanja v temni in zaprti sobi, kjer samevaš, pojdi ven v družbo in se zabavaj!

Učna ura Gajin svet

Gajin svet logoKonec septembra bo v kino prišel nov slovenski mladinski film Gajin svet. Film govori o navihani najstnici Gaji, ki pomaga sestro Teo in njeno prijateljico rešiti iz spletne pasti, kamor se ujameta. Skupaj s šolcem Maticem odkrijeta, da sta Tea in njena prijateljica nasedli prevarantu, ki je na spletu postavil lažno casting agencijo z namenom zlorabe deklet.

Številne šole so ogled filma že vključile med dejavnosti letošnjega šolskega leta. Na Safe.si pa smo za učitelje pripravili učno uro, ki jo lahko izvedejo po ogledu filma. Z učenci si lahko ogledajo šest kratkih video izrezkov in se pogovorijo o spletnih pasteh, ki so v filmu predstavljene. Prav tako smo pripravili delavnico/pogovor, ki ga lahko šola naroči, delavnico pa izvede naša usposobljena izvajalka.

Družabna omrežja in aplikacije

Pri uporabi različnih družabnih omrežij in aplikacij za sporočanje se lahko srečamo s številnimi tveganji in težavami. Da bo njihova uporaba manj stresna, smo posodobili vsebine o družabnih omrežjih. Pomoč v primeru težav pa je mogoče vedno najti v našem središču za pomoč.

Zloženki »Hej, ne bodi tiho!« in »Kaj je seksting«

Pripravili smo dve zanimivi zloženki za osnovnošolce in srednješolce. Zloženka »Hej ne bodi tiho!« vsebuje uporabne informacije, kako ukrepati, če vidiš, da je nekdo žrtev spletnega nasilja ali trpinčenja. Zloženka o sekstingu pa opozarja na tveganja, če nekomu pošlješ svojo golo ali razgaljeno fotografijo. Zloženke bodo prejeli udeleženci Safe.si delavnic, šole pa jih lahko tudi naročijo in razdelijo učencem oz. dijakom.

Letaka Safe.si

Naša ekipa je polna idej, zato nas redno spremljajte v letošnjem šolskem letu. Pripravili bomo marsikaj zanimivega in spremljali najnovejša tveganja, vas nanje opozarjali in vam z nasveti pomagali, kako ne zaiti v težave. Če pa bo prišlo do težav, pa bomo z nasveti pomagali, kako iz njih izplezati.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.