Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Ne smemo pustiti, da nas všečki zasvojijo

15.3.2018

Možnost všečkanja na Facebooku in Instagramu je eden izmed glavnih razlogov, zakaj moramo biti pri uporabi družabnih omrežij previdni, saj nas tako lažje zasvojijo. Všečkanje spodbuja pasivno uporabo, kar lahko škoduje našemu počutju, nas zasvoji, lahko pa celo pripelje do širjenja lažnih novic.

Z všečkom na Facebooku in Instagramu pokažemo, da se nam objava ali fotografija zdi zanimiva in da nam je všeč. Z njim izražamo odobravanje, a ima tudi negativne učinke. Všečkanje je zasnovano tako, da nas zasvoji. Ker nas zanima, koliko všečkov smo prejeli pri fotografiji, se venomer vračamo na Facebookovo ali Instagramovo stran. Na tak način všečkanje spodbuja pasivno uporabo družabnih omrežij, zmanjša se interakcija med uporabniki, kar lahko povzroči nesrečnost, depresijo, uporabniki pa se glede samega sebe počutijo slabše. Prav tako pa lahko všečkanje pomaga širiti lažne novice, saj »udarne« novice prejmejo več všečkov, na tak način pa se širijo naprej.

Facebook pa trudi spodbujati aktivno uporabo, ena izmed takšnih novosti je sprememba News Feed oz. zidu, s katero Facebook daje prednost vsebinam, ki jih objavljajo naši prijatelji.

Vir: Mashable, 6.2.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.