Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Nekateri starši štiriletnikov prepričani, da ti vedo več o internetu kot oni

8.11.2013

Z najnovejšo raziskavo o vedenju in uporabi medijev med otroki in starši Ofcom ugotavlja, da skoraj polovica staršev otrok starih od 5 do 15 let meni, da imajo njihovi otroci več znanja o internetu kot oni sami. Med starši otrok starih 3 ali 4 leta je takšnega mnenja 14 % staršev.

Ofcom je oktobra v Veliki Britaniji objavil poročilo raziskave o vedenju in uporabi medijev med otroki in starši. Navajamo nekatere izmed ključnih ugotovitev, ki jih vsebuje poročilo:

  • Število otrok starih od 5 do 15 let, ki imajo v lasti mobilni telefon, je iz 49 % (2012) upadlo na 43 %. Razlog za to je predvsem v zavračanju pametnih telefonov med otroki starimi od 8 do 11 let. Hkrati podatki kažejo veliko povečanje uporabe tabličnih računalnikov doma, in sicer se je uporaba tablic med otroki starimi od 5 do 15 let od leta 2012 potrojila. Uporaba televizije, radija in igralnih konzol v otroških sobah je upadla.
  • Nagnjenost otrok k uporabi internetno podprtih naprav odraža spremembe v dostopu do interneta in tem, kaj počnejo na internetu. Medtem ko je za mlajše otroke privlačna predvsem multifunkcionalnost tablic, pa je za starejše otroke pomembna predvsem komunikacija, zato toliko bolj cenijo pametne telefone. Uporabniki pametnih telefonov v tipičnem tednu pošljejo okvirno 184 neposrednih sporočil (IM), pametni telefoni pa so najbolj priljubljena naprava za dostop do družabnih omrežij med otroki starimi od 12 do 15 let.
  • TV vsebine ostajajo še naprej priljubljene in cenjene med otroki, s to razliko, da zdaj dostopajo do TV vsebin na več različnih načinov, tudi preko mobilnih telefonov in spletnih strani, ki prenašajo TV vsebine. Starši otrok starih med 8 in 11 let so zdaj manj zaskrbljeni glede TV vsebin.
  • Prvič je prišlo do zmanjšanja števila otrok s profilom na družbenem omrežju in zdi se, da obstaja večja raznovrstnost med tipi družbenih omrežij, ki jih uporabljajo. Starši otrok, ki imajo profil na omrežju Facebook, se bolj zavedajo najnižje dovoljene starosti za upot.
  • Kljub temu, da je večina mladih samozavestnih uporabnikov interneta in vedo, kako ostati varni na internetu, se je povečalo število otrok s profili na družbenih omrežjih, ki so lahko vidni tudi ljudem, ki jih ne poznajo.
  • Večina staršev uporablja kombinacijo nadzornih strategij z namenom, da pomagajo ohraniti varnost svojih otrok na internetu. Več kot štirje od desetih staršev imajo nameščeno programsko opremo, ki jim omogoča nadzor. Pri tem jih devet od desetih meni, da so otroci zaradi uporabe te opreme varni.
  • Večina staršev otrok starih od 5 do 15 let pravi, da imajo dovolj znanja, da lahko ohranijo svoje otroke varne na spletu. Vendar pa skoraj polovica staršev meni, da njihovi otroci vedo o internetu več kot oni sami. Med starši otrok starih od 3 do 4 leta, je takih staršev 14 %.

Nove tehnologije prinašajo nove priložnosti in tveganja, zato otroci potrebujejo pomoč, da lahko ocenijo potencialna tveganja in nezaželene posledice uporabe medijev. Za sprejemanje premišljenih odločitev o aktivnostih in storitvah na internetu potrebujejo podporo. Starši morajo tako še naprej nuditi podporo, da lahko otroci razvijejo ustrezne sposobnosti in samozavest.

Avtorica: Martina Chapman, Ofcom, VB

 

Vir in foto: Media & Learning News, November 2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.