Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

V Nemčiji so prepovedali pametne ure za nadzor otrok

4.12.2017

Ure, ki jih starši uporabljajo za nadzor otrok, kršijo nemške zakone o nadzoru, zato so se odločili, da jih prepovejo. Bundesnetzagentur je že sprožila ukrepe proti številnim podjetjem, ki ure prodajajo, prav tako pa pozivajo starše, naj ure uničijo. Ker je nezakonit nadzor še posebej pereča tema v Nemčiji, ta korak ni presenetljiv.

Po tem, ko so prepovedali distribucijo pametne igrače – punčke, ki govori, je v Nemčiji prišlo do težav še z urami za nadzor otrok, saj so ugotovili, da so mnogi starši te ure uporabljali tudi za prisluškovanje učiteljem v šoli. Ure, ki so namenjene predvsem otrokom, starim med 5 in 12 let, imajo vgrajeno SIM kartico, z omejeno možnostjo telefoniranja, kar starši nadzorujejo preko aplikacije.

Ker je na tak način z uro mogoče prisluškovati pogovorom, kar je v Nemčiji strogo prepovedano, so uporabo ur prepovedali. Poslušanje otrokove okolice preko pametne ure predstavlja kršitev zakonov o nadzoru, zato je Bundesnetzagentur že sprožila postopek proti podjetjem, ki prodajajo pametne ure, vse starše pa poziva naj svoje ure uničijo.

Vir: Bundesnetzagentur, 20. 11. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.