Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Nevarnosti kupovanja ponarejenih kozmetičnih izdelkov na spletu

8.7.2015

Londonska policija z akcijo »Wake up - don't fake up!« potrošnike osvešča o nevarnosti kupovanja in uporabe ponarejenih kozmetičnih izdelkov na spletu, kot so ličila, parfumi, električni oblikovalci pričesk.

S priljubljenostjo spleta in spletnega nakupovanja se je povečala tudi proizvodnja in prodaja ponarejenih dobrin na spletu. Ponarejeni izdelki za nego postajajo vse pogostejši in lažje dostopni na spletnih dražbah, lažnih spletnih straneh in družabnih medijih. Bolj, kot vstopamo v digitalni svet, težje je potrditi pristnost izdelka, saj potrošniki izdelka ne morejo otipati ali si ga v živo ogledati. Generične slike pogosto zavajajo potrošnike v prepričanju, da kupujejo pravo stvar.

Požar zaradi kodralnika?

Ponarejeni električni kozmetični izdelki, kot so kodralniki ali likalnik za lase ne gredo skozi enake zahtevne preizkuse kot pristni izdelki, tako da so ponaredki pogosto precej nevarni. Lahko pride do pregrevanja, izdelek se lahko vname, lahko povzroči ožganine na koži, laseh ali privede celo do ogrožanja varnosti doma.

Strupene kemikalije v parfumu

Laboratorijski testi so pokazali, da so v ponaredkih parfumov pogosto strupene kemikalije, vključno s cianidom in celo človeškim urinom. Med tem pa so v ponarejeni kozmetiki, kot je maskara, črtalo za oči, bleščilo za ustnice pa vsebujejo toksične koncentracije kemikalij in škodljivih snovi, kot so: arzen, živo srebro in svinec. Vsi lahko povzročajo alergijske reakcije, kot so draženje kože, otekanje, izpuščaje in opekline kot tudi dolgotrajne zdravstvene težave. Poleg tega pa se ponarejena kozmetika pogosto proizvaja v umazanih in nehigieničnih tovarnah.

PIPCU opozarja potrošnike, ki kupujejo na spletu, da poleg nevarnosti samih izdelkov nanje na spletu preži tudi nevarnost izgube finančnih in osebnih podatkov, ki jih uporabljajo za druge prevare, kot tudi izpostavljanju računalnika zlonamernim programskim opremam in virusom.

Kriminalci izkoristijo vsako priložnost, da preslepijo kupce in prodajo ponarejen izdelek, s tem pa ogrožajo zdravje, domove in življenja ljudi. Če se vam kaj zdi predobro, da bi bilo res, potem verjetno je.

Podrobneje o nevarnostih ponarejenih izdelkov si lahko preberete tukaj

VIR:  GetSafeOnline.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.