Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Nova aplikacija Messenger Kids sproža mešane občutke

20.12.2017

Facebook je na trg v ZDA poslal novo aplikacijo Messenger Kids. Aplikacija je namenjena otrokom, mlajšim od 13 let. Prek nje lahko pošiljajo sporočila, videoposnetke in fotografije, dodajajo nalepke ipd., a kljub temu bodo otroci za uporabo potrebovali dovoljenje staršev. Čeprav so pri nastanku aplikacije sodelovali strokovnjaki, poteza sproža številne kritike glede uporabe družabnih omrežij pri otrocih.

Facebook predstavlja novo aplikacijo Messenger Kids, kot otroško verzijo priljubljenega Messengerja. Ker je za uporabo Facebook Messengerja določena minimalna starost 13 let, so se sedaj odločili, da bodo za mlajše razvili različico za otroke. Messenger Kids ne bo imel oglasov, prav tako podatkov ne bo uporabljal za namene oglaševanja. Aplikacija bo delovala le z dovoljenjem staršev. Otroku ne bo mogoče ustvariti profila, ampak bodo potrebovali le otrokovo ime, za aktivacijo računa pa svoj e-poštni naslov.

Čeprav je bila aplikacija ustvarjena v sodelovanju s strokovnjaki, pa so se pojavili številni očitki. Starši so skeptični, saj ne verjamejo, da bi Facebook ustvaril aplikacijo v korist otrokom, od katere sam zaradi ne-oglaševanja ne bi imel velikih koristi, prav tako pa so starši kritični do tega, da se otrokom omogoči uporaba družabnih medijev. A Facebook bo s svojim korakom dal zgled ostalim podjetjem, da otrokom nudijo varnejše storitve.

Vir: Washington Post, 4. 12. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.