Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Nove domene pogosto vodijo do škodljivih strani

17.9.2015

Število poljubnih vrhnjih domen se je eksponentno povečalo, odkar je ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) odobril njihovo registracijo. Dolgo časa so bile na spletu predvsem državne domene in nekaj generičnih, kot so .com, .org, .edu, .gov, .mil … Danes pa lahko najdemo celo . church ali .science. Na prvi na primer gostujejo večinoma dobronamerne strani, na slednji domeni pa mrgoli nesnage. Širitev nabora vrhnjih domen tako problem škodljivih strani še poglablja.

CSO je sistematično analiziral, koliko odstotkov strani na posamezni vrhnji domeni je zlonamernih, pri čemer so stran prepoznali kot zlonamerno če jo je bilo mogoče uvrstiti v eno izmed naslednjih kategorij: spam, scam, sumljive, malware, botnet, phishing ali nezaželena programska oprema.

Kar devet izmed desetih vrhnjih domen z največjim odstotkom zlonamernih strani je novih vrhnjih domen; izjema je le .gq, ki pripada Ekvatorialni Gvineji. Na vrhu sta .zip in .review, kjer so škodljive prav vse strani. Visoko se uvrščajo tudi na videz ugledno zveneče domene .science (99,35 % škodljivih strani), .work (98,20 %) in .link (96,98 %).  Med najbolj »čistimi« domenami pa je na vrhu seznama .mil (0,24 %), sledijo pa .jobs, .ck, .church in .gov. 

Raziskovalci zato priporočajo, da na lokalnih usmerjevalnikih najbolj sumljive vrhnje domene kar v celoti blokiramo. Vsem uporabnikom pa svetujejo, da pred klikanjem na povezave preverijo, kam vodijo, in se izogibajo strani, ki gostujejo na nenavadnih domenah.

Vir: SloTech

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.