Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Novi zlonamerni programi na Facebooku - ne nasedajte!

13.6.2013

V Sloveniji je bilo sredi februarja 2013 kar 748.200 uporabnikov Facebooka (SocialBakers, 2013). Z več kot milijardo uporabnikov je Facebook postal največje družabno omrežje. Žal pa je zaradi svoje priljubljenosti tudi velika tarča za napadalce, navaja portal Računalniške novice.

Spletne nevarnosti je lahko ignorirati, toda ker se lahko zlonamerneži predstavijo kot vaši prijatelji z namenom, da bi okužili vaš računalnik, morate biti posebej previdni. V zadnjih tednih sta bili na Facebooku zabeleženi dve novi nevarnosti, kjer so se virusi predstavljali za prijatelje.

Trojanski konj!

Pri Microsoftu so sredi maja objavili, da so opazili nov trojanski konj, ki posega v Facebook uporabniške račune. Trojanec je zlonamerni program, ki se pretvarja in prikazuje, kot legitimni program, da prelisiči uporabnike. Ta trojanski konj se je prikazoval v obliki dodatkov za Google Chrome in Firefox brskalnika. Ta po namestitvi dodatka preveri, ali je uporabnik prijavljen v Facebook. Če je, začne pošiljati povezave, ki okužijo še vse prijatelje, ki kliknejo na njih. Povezave pripne na obvestila, ki privabljajo pozornost, kot so »15 letnica storila samomor po tem, ko je na Facebooku pokazala svoje prsi«, »Tole je smešno!!!« ali »Najboljša pesem ta trenutek. Res je dobra!«.

Facebook sicer ima sistem, ki ustavi zlonamerne razširitve v brskalnikih, vendar to lahko stori šele po tem, ko je bila nevarnost odkrita. Naloga vseh Facebook uporabnikov je, da poskrbimo, da ne prenašamo nevarnosti dalje. Zato ne smete prenašati okuženih datotek ali dodatkov za brskalnike. Preden prenesete kakšno datoteko, po spletu preiščite, ali je legitimna. Predvsem pa imejte posodobljeno antivirusno zaščito.

Dorkbot!

Druga nedavna nevarnost na Facebooku je poznana pod imenom »Dorkbot«. Gre za zlonameren program, ki beleži uporabnikovo aktivnost na spletu in krade gesla. Po Facebooku se je širil tako, da je prijateljem okuženih ljudi v zasebnih pogovorih pošiljal okužene slike. Facebook je že preprečil delovanje tega programa, toda za to so potrebovali 24 ur, v katerem času je bilo poslanih že 9.000 okuženih slik.

Za svojo varnost poskrbite tako, da ne prenašate in odpirate datotek, za katere niste prepričani, da so res od vaših prijateljev. Ko vam nekdo pošlje povezavo ali datoteko, ga o tem vprašajte in videli boste, če se bo odzval kot vaš prijatelj. Lahko ga vprašate tudi nekaj, kar bo vedel le on. To niso najhitrejše rešitve, vendar so enostavne. Za dodatno varnost poskrbite z dobro zaščito svojega računalnika. Samo antivirusni program ni dovolj, za popolno zaščito potrebujete celoten paket varnostnih rešitev (antivirusno, anti-malware zaščito in požarni zid).

 

Vir in foto: Računalniške novice, 11.6.2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.