Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Z novo spletno stranjo Google razkriva najbolj iskana »kako« vprašanja

12.10.2017

»Kako popraviti pralni stroj«, »kako skuhati riž«, »kako povabiti nekoga na zmenek« in »kako shujšati« so le ena izmed množice vprašanj, ki jih ljudje postavljamo Googlu. Lahko gre za zahtevnejše stvari, lahko pa gre za povsem vsakdanje in preproste težave. Da bi nam prikazali, da nismo edini, ki si ne znamo sami odgovoriti na nekatere najpreprostejše stvari v življenju, so pri Googlu izdelali spletno stran, ki prikazuje najbolj pogosta »kako« vprašanja.

Kadar imamo težave glede najbolj vsakdanjih stvari v življenju, se večkrat obrnemo na Google. V brskalnik vpišemo npr. »kako zamenjati žarnico« in v nekaj sekundah že imamo odgovor. Zdaj so se pri Googlu odločili, da bodo na enem mestu zbrali 100 najbolj priljubljenih »kako« oziroma »how to« vprašanj, ki so jih ljudje iz celega sveta kadarkoli vtipkali v njihov brskalnik. Razdelili so jih na kategorije, nekatere pa celo prikazali po državah. Tako lahko ljudje dobijo še vpogled v to, kaj je bilo najbolj iskano v njihovi državi.

Prva kategorija, ki so se ji na spletni strani posvetili, so popravila v hiši oziroma stanovanju. Za lažje iskanje imamo na voljo interaktivno fotografijo delno opremljene hiše. Nad sliko vtipkamo državo, ki jo želimo najti. Naprave, ki so na interaktivni fotografiji (pralni stroj, žarnica, umivalnik, straniščna školjka itd.) spreminjajo velikost glede na to, katera je v določeni državi najbolj iskana. V Sloveniji je npr. najbolj iskan odgovor »kako popraviti vrata«, zato so vrata na fotografiji največja. V Rusiji npr. je najbolj iskano »kako popraviti pralni stroj«, zato je pralni stroj na fotografiji največji.

A kategorija »kako popraviti stvari v hiši« je le ena izmed stvari, ki jo ljudje na Googlu pogosto iščejo. Na spletni strani so zbrali še več vprašanj, vezanih na kuhanje, ljubezen, zdravje in druge vsakdanje zadeve. Med najbolj priljubljenimi vprašanji pri kuhanju so »kako narediti palačinke«, »kako narediti pico«, »kako skuhati jajca«, »kako skuhati riž« ipd. Druga vprašanja, ki so med najbolj pogostimi so še »kako shujšati«, »kako se poljubljati«, »kako povabiti punco na zmenek«, »kako zavezati kravato«, »kako zaslužiti denar« itd.

Nekatera vprašanja so analizirana tudi časovno. Naredili so pregled, v katerem mesecu se je iskanje določenih odgovorov povečalo, saj so nekatera vprašanja vezana glede na mesec ali letni čas. Tako npr. vprašanje »kako shujšati« prevladuje v januarju in decembru, ko si ljudje hujšanje izberejo kot eno izmed novoletnih zaobljub. Prav tako je vprašanje »kako skuhati beluše« najbolj priljubljena februarja in marca.

>> Za več informacij obiščite njihovo spletno stran in si oglejte zbrana vprašanja 

 

 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.