Z objavo fotografije otroka na Facebook ga izpostavljamo algoritmu prepoznave obraza

3.1.2019

Starši radi na Facebook objavljajo fotografije svojih otrok. Tveganja pri tem so različna, eno izmed njih pa je tudi izpostavljanje otroka Facebookovi umetni inteligenci, ki na tak način zbira podatke o identiteti otroka. Facebook namreč ponuja tudi storitev prepoznavanja obrazov, ki lahko določi kdo je na sliki in predlaga ustrezne oznake imen. Otroci niso izjema.

Kaj se zgodi, ko na Facebook objavimo fotografijo svojega otroka? Zakaj je sprejemljivo, da so strežniki Facebooka polni otroških fotografij, ki so jih naložili njihovi starši, čeprav je minimalna starost za uporabo Facebooka 13 let? Facebook v skladu z zakonom ZDA o zbiranju in izmenjavi podatkov o osebah, mlajših od 13 let (Coppa), namreč ne sme zbirati informacij od otrok, mlajših od 13 let. A hkrati mu ta ne prepoveduje zbiranja informacij o njih, objavljenih s strani nekoga drugega. To omogoča staršem objavljanje fotografij svojih otrok, ki pa prav tako niso izjema, ko pride do Facebookovega algoritma prepoznavanja obraza. Uporabniki lahko onemogočimo to funkcijo, vendar to ne spremeni dejstva, da ima podjetje nadzor nad tehnično analizo fotografij in je zmožno prepoznati posameznike po njihovih obrazih. Enako velja za obraze otrok.

Trenutno se tehnologija prepoznavanja obraza ne ukvarja z identifikacijo starosti posameznikov – zato tovrstna funkcija prepoznava tudi obraze otrok. Številni strokovnjaki so že večkrat izrazili skrbi glede objavljanja fotografij svojih otrok na družabnih omrežjih. Prepoznava obraza je zgolj ena izmed njih. Zato svetujejo, da so starši previdni, objavljanje fotografij otrok na Facebook pa z vidika varnosti in zasebnosti otroka odsvetujejo.

Vir: Mashable, 21.11.2018 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV