Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Obžalujete objave na spletu?

2.8.2013

Nedavna raziskava spletne strani FindLaw razkriva, da je na naslovno vprašanje – ali vam je kdaj žal za objave na socialnih omrežjih – prikimal eden od štirih vprašanih, navaja spletni portal Siol.net.

Spletna stran je zajela 1000 odraslih Američanov, ki jih je povprašala glede objav na Twitterju, Facebooku, Instagramu, Pinterestu, Tumblrju in drugih priljubljenih socialnih platformah. Med mlajšimi, starimi od 18 in 34 let, je 29 odstotkov priznalo, da so že objavili fotografijo ali komentar, za katere se bojijo, da bi jim lahko ogrozila trenutno ali pa prihodnjo službo.

Prav zato pogosto odstranijo fotografije s sumljivo vsebino, teh je bilo v zgoraj omenjeni starostni skupini kar 74 odstotkov, za odstranitev pa so se odločili predvsem zaradi službe. Sodeč po rezultatih ankete, starejši, stari med 35 in 64 let, bolj previdno objavljajo fotografije oziroma komentirajo, saj je pri njih odstotek oseb, ki odstranijo fotografijo ali komentar, precej nižji – 36 odstotkov.

Ker na internetu tudi izbrisana fotografija oziroma komentar ne izgineta "kar tako", z omenjene spletne strani dajejo v premislek svoja prihodnja ravnanja: "Izbris fotografije ali komentarja morda ne bo dovolj, saj bo informacija lahko še vedno 'živela' na določenem delu spleta." Prav zato svetujejo, da je bolje imeti v mislih, da bo, karkoli objavimo na splet, živelo tam za večno.

 

Vir in foto: Siol.net, 31.7.2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.