Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Ofcom ugotavlja, da znajo otroci zaobiti spletne filtre

24.1.2014

Filtre, s katerimi skušajo starši zaščititi otroke pred gledanjem neprimernih vsebin, otroci enostavno obidejo kar sami, ugotavlja regulator Ofcom.  

V poročilu ugotavljajo, da:

  • ve 18% 12-15 letnikov, kako onemogočiti spletni filter;
  • skoraj polovica otrok starih od 12-15 let ve, kako izbrisati svojo zgodovino brskanja;
  • 29% ve kako lahko spremenijo nastavitve, da zakrijejo aktivnosti brskalnika;
  • 83% otrok starih od 8-11 let je dejalo, da vedo, kako ostati varni na spletu.

V odgovor na poročilo je britanska sekretarka za kulturo Maria Miller dejala, da filtri niso "čudežni" in da imajo pri zaščiti otrok osrednjo vlogo starši, predvsem s pogovori z njimi o tem, kako ostati varni na spletu.

Poročilo ugotavlja, da mnogi starši čutijo, da so njihove računalniške veščine precej slabše od veščin njihovih otrok (več o tem si lahko preberete tukaj).

Kot smo že poročali, so v Veliki Britaniji pred kratkim uvedli nov spletni filtrirni sistem za blokiranje pornografskih in drugih neprimernih vsebin, pri čemer se je izkazalo, da ta blokira tudi sicer legalne vsebine, kot so npr. spletne strani za izobraževanje o spolnosti ipd.

Sebastien Lahtinen, soustanovitelj spletnih novic ThinkBroadband, je za BBC povedal, da je filtre mogoče zelo enostavno zaobiti. Vpis imena filtra v iskalnik Google je že kot drugi rezultat prikazal YouTube posnetek, kjer otrok razlaga kako lahko zaobidemo filter.

"Poročilo priznava, da otroci pogosto vedo več o internetu kot njihovi starši, in zato ne preseneča, da mnogo otrok zaobide tehnične omejitve, s katerimi so starši omejili dostop, prav tako jih veliko zna izbrisati svojo zgodovino brskanja," je dodal. To ponovno poudarja potrebo po aktivnem starševstvu in redno komunikacijo o tem, kako otroci uporabljajo internet, zlasti v starosti, ko to začnejo početi v odsotnosti staršev in na svojih lastnih napravah. 

Vir in foto: BBC.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.