Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Okužbe s trojanskim konjem GameOver Zeus

5.6.2014

SI-CERT opozarja na okužbe računalnikov z virusom GameOver Zeus, ki je različica znanega bančnega trojanskega konja Zeus. Virus se širi primarno preko elektronske pošte, storilci pa ga med drugim uporabljajo za krajo identifikacijskih mehanizmov za elektronsko bančništvo. Kot poročajo SI-CERT, število okuženih računalnikov v Sloveniji ni veliko, kljub temu pa dodaten pregled računalnika z anti-virusnimi programi ni odveč.

SI-CERT že obvešča uporabnike in lastnike računalnikov, ki so ogroženi. Če ste prejeli obvestilo, vam svetujejo, da najprej očistite sistem z enim izmed orodij za odstranjevanje škodljivih kod (npr. Microsoft Safety Scanner, McAfee Stinger ali Sophos Virus Removal), nato pa zamenjate gesla za vse omrežne storitve in e-bančništvo, če ste ga uporabljali na računalniku. Naslednji korak je, da poskrbite za osnovno zaščito računalnika in posodobite aplikacije in programe, ki jih uporabljate.

Ranljivi sistemi

Na SI-CERTu opozarjajo, da so še posebej ranljivi naslednji operacijski sistemi:

  • Microsoft Windows 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7 in 8
  • Microsoft Server 2003, Server 2008, Server 2008 R2 in Server 2012

O virusu GameOver Zeus

GameOver Zesus uporablja zapleten sistem nadzornih strežnikov, porazdeljenih v P2P omrežje, preko katerih poteka izmenjava podatkov v šifrirani obliki. Ker nima centraliziranega nadzornega sistema, je bolj odporen proti aktivnostim za njegovo onesposabljanje. Glavni cilji storilcev so vdreti v računalniki in ukrasti identifikacijske mehanizme za e-bančništvo, razpošiljanje spam (nezaželene) pošte in izvedbo porazdeljenih napadov onemogočanja (DDoS – distributed denial-of-service). 

Vir: SI-CERT, Foto: Examiner.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.