Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Operaterji opozarjajo: zlonamerna sporočila SMS z mednarodnih številk

10.3.2014

Nedavno smo poročali o SMS prevarah na Facebooku, zdaj pa je na vidiku že nova prevara. V teh dneh prihaja ponovno do mednarodnih zlorab z namenom povečanja prometa na mednarodnih številkah, opozarjata mobilna operaterja Telekom in Simobil.

Uporabniki z neznane mednarodne številke prejmejo SMS s sporočilom: »Prosim, pokliči me.« S tem skušajo uporabnike spodbuditi, da pokličejo na določeno številko v tujini, s čimer ustvarijo mednarodni promet ali pa klicatelji slišijo določeno oglasno sporočilo. V nekaterih primerih od uporabnikov SMS zahteva vnos kode kode, kar bi naj omogočilo prejem brezplačnega darila/denarne nagrade. 

Na Telekomu so zaenkrat zaznali dve številki, s katerih so njihovi uporabniki prejeli tovrstna sporočila SMS:

  • 00212692297941
  • 00212692297940

Oba operaterja uporabnikom svetujeta, da se ne odzivajo in ne odgovarjajo na takšna sporočila. Simobil uporabnikom odsvetuje tudi obisk spletne strani, h kateri pozivajo neznani pošiljatelji (pa naj gre za domače ali mednarodne številke). Svetujejo še, da taka sporočila takoj izbrišejo in o tem obvestijo svojega operaterja. V primeru, da so se uporabniki nevede ali nehote prijavili v SMS klub, jim priporočajo, da se iz kluba odjavijo, tako da pošljejo ključno besedo ODJAVA ali STOP na številko, s katere prejemajo sporočila. 

Vir: Simobil in Telekom

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.